Taart van de week: 'Russen hebben veel voertuigen vernield in Oekraïne'

Taart voor Klaas Koops, naast hem Julia uit Kiev van hulporganisatie Yeleon. Foto: André Weima

De taart van de week van Bakkerij Mulder is deze week voor Klaas Koops van SRK-Kinderhulp en Gezamenlijke Oekraïne Initiatieven Hoogeveen.

De taart van de week van Bakkerij Mulder is deze week voor Klaas Koops van SRK-Kinderhulp en Gezamenlijke Oekraïne Initiatieven Hoogeveen. De Hollandschevelder heeft onlangs een combibusje richting Oekraïne gereden. Het busje was geschonken door Cosis en moest naar Lublin in Polen gebracht worden.

Niet veel voertuigen meer heel

„De nood is groot in Oekraïne. De Russen hebben ongelooflijk veel voertuigen kapot geschoten. Daardoor loopt het transport van mensen en goederen daar vast. Vanuit Stichting Rusland Kinderhulp (SRK) hebben we ook veel contacten met Oekraïne, ook daar waren kinderen slachtoffer van de Tsjernobylramp”, legt Klaas Koops uit. Al jarenlang is hij vanuit SRK betrokken bij bewoners uit die regio. Koops heeft onder andere contact met Charithy Yeleon Fund. Een hulporganisatie die in het Korotengebied actief is.

Invoerrechten

Op het uitvoeren van het busje zat tijdsdruk. „We wilden dit busje voor 1 juli ingevoerd hebben in Oekraïne omdat op die datum de invoerrechten werden verhoogd. Het busje, een 9-zitter, is met spoed technisch nagekeken.” Weliswaar waren er wel meerdere mensen die de bus wilden wegbrengen, maar juist de tijdsdruk leverde problemen op. Daarom stapte Klaas Koops zelf maar achter het stuur.

„Ik zag er eerst best wel tegenop. Het is een rit van 1300 kilometer. De bus, voorzien van exportplaten en een speciale verzekering was volgestopt met hulpgoederen en op een bank had ik een slaapplek gemaakt. Daar heb ik om de paar uur een uurtje gerust. Ik heb er in totaal 17 uur over gedaan.”

Hartverscheurend

Hij noemt de situatie hartverscheurend. „In Oekrïene zijn grote volksverhuizingen aan de gang. In het gebied boven Kiev, waar we hulp bieden, zijn pas nog 5.000 extra mensen gedropt om hen in garages op te vangen. Ze kwamen uit de gebieden Severodonets en Lisichyanks in Oost-Oekraïne. Jullie weten hoe de ‘bommenoorlog’ zich daar ontwikkelt.” Met de bus worden zieken en gewonden vervoerd naar landen van de EU voor medische zorg.

Nieuws

menu