Taart van de Week voor Nel Bax, die ex-laboratoriumbeagles liefdevol opvangt

Nel Bax werd verrast met de Taart van de Week.

Nel Bax werd verrast met de Taart van de Week. Foto: André Weima Fotografie

De Taart van de Week van Bakkerij Mulder is dit keer voor Nel Bax-Rieuwers uit Kerkenveld. Sinds 2017 vangt zij ex-laboratoriumbeagles op voor van de Stichting Hulp- en Herplaatsing Huisdieren (SHHH). Deze stichting zet zich in voor herplaatsing van ex-proefdieren bij particulieren. „Ik zou willen dat dierproeven worden afgeschaft”, reageert ze.

Op dit moment vangt de Kerkenveldse maar liefst vijftien beagles op. ,,Ik heb de tijd en ruimte ervoor. Wij zoeken voor de dieren die gezond zijn een adoptieadres. Iedereen die een van onze beagles adopteert krijgt als het ware een opleiding en moet verplicht bepaalde boeken lezen. Ze moeten namelijk goed weten waar ze aan beginnen. Gelukkig gaat het meestal goed en blijft het niet bij één beagle. Dat is leuk, want beagles zijn meutehondjes.”

Spannende dagen

Vorige week beleefde Nel spannende dagen. Zondagnacht was de 3,5 jaar oude Ginger, die ze sinds februari opvangt, via de voordeur ontsnapt. Omdat het een extreem angstig hondje is dat nog nergens aan gewend is, maakte ze zich extra veel zorgen. Nel vreesde dat Ginger aangereden zou worden. Ook was een optie dat ze zich in de maisvelden zou verstoppen.

Alles werd geprobeerd om Ginger, haar lievelingshond, terug te vinden: een speurhond en drones werden ingezet en flyers verspreid. Nadat er zichtmeldingen waren binnengekomen, werd een vangkooi geplaatst. Uiteindelijk kon Ginger worden gevangen dankzij een vrouw die haar eigen hekwerk heeft opengeknipt. De beagle zat onder de teken, had schrammen en ontstoken oogjes. Nadat de dierenarts erbij is geweest, gaat het nu weer goed met haar.