Taart van de Week voor AA Hoogeveen

De taart van de week is voor Cor, maar eigenlijk voor alle leden van AA Hoogeveen. André Weima

Hoogeveen / Dedemsvaart - De Taart van de Week van Bakkerij Mulder is dit keer in ontvangst genomen door Cor van de zelfhulpgroep AA Hoogeveen, nadrukkelijk namens de gehele groep.

Cor doet veel voor de groep in Hoogeveen. Zo is hij 24 uur per dag, 7 dagen per week AA telefonisch bereikbaar voor wie hulp nodig heeft. Toch vindt hij dat de taart voor iedereen in de groep bedoeld is. „Ik bedien weliswaar al jarenlang de telefoon, maar het werk wordt door alle mensen van de groep gedaan. Zou ik de taart in naam van alle groepsleden mogen ontvangen?”, was dan ook zijn vraag.

Een kleine uitleg: AA staat voor Anonieme Alcoholisten en dus vindt Cor het niet gepast om met zijn achternaam in de krant te staan.

Drank lonkt

Onlangs trok de inwoner van Dedemsvaart, die zelf al 30 jaar geen alcohol meer heeft gedronken, bij de Hoogeveensche Courant aan de bel. Nu door de coronacrisis de bijeenkomsten landelijk, en dus ook in Hoogeveen, zijn stilgelegd, vreest hij voor de gevolgen. Juist in een tijd van een geïsoleerd leven waarin angst de boventoon voert, ,,verlies ik mijn baan, gaat mijn bedrijf failliet, en ga zo maar door”, lonkt de drank als nooit tevoren. ,,Drank verdooft, maar het kan razendsnel uit de hand lopen”, vertelde hij een paar weken geleden in een groot artikel in deze krant.

Hij zei ook: ,,Helaas heb ik al van diverse kanten gehoord dat mensen een terugval hebben gehad of er dicht tegen aan zitten. Met alle gevolgen van dien. Er bereiken ons signalen van huiselijk geweld en overlast door het misbruik van alcohol in een omgeving waarin men zich ‘opgesloten’ voelt. Onder invloed zijn irritaties en verveling al snel de reden van fysieke en geestelijke mishandeling.”

Hulpverlening ligt niet stil

Ondanks dat de coronamaatregelen de wekelijkse meetings de afgelopen maanden onmogelijk maakten, was en is er nog wel degelijk sprake van hulpverlening. ,,De leden onderhouden onderling intensief contact via telefoon en internet en in geval van nood kunnen we elkaar ontmoeten met inachtneming van de nodige veiligheidseisen. Maar het grote, onzichtbare probleem is het feit dat in deze periode veel mensen geen of weinig sociale contacten meer hebben en hun heil zoeken in alcohol.”

Cor merkt in deze coronacrisis tevens een sterke terugloop van hulpverzoeken. Hij benadrukt: ,,Onze hulpverlening ligt echter niet stil. Wij zijn nog steeds bereikbaar.”

De AA-groep is telefonisch 24/7 bereikbaar op 06-30341777 of per e-mail: werkgroep.aa.hoogeveen @gmail.com. Alle contacten verlopen volledig anoniem en worden nergens geregistreerd.

Nieuws

menu