Taart van de Week voor ‘blind’ damtalent Lisa Scholtens

Blinddamster Lisa Scholtens krijgt de Taart van de Week. André Weima André Weima

Hoogeveen - Lisa Scholtens, het blinddamtalent van de Hoogeveense Damclub, kreeg deze week de Taart van de Week van Bakkerij Mulder. De damster was afgelopen weekend de grote ster van het Fitter Brein online dam-event, waarmee het gelijknamige maatschappelijk stimuleringsproject zich aan het grote publiek presenteerde.

De 15-jarige vwo-scholiere stond in een 3,5 uur durend duel met drie hevig tegenspartelende opponenten alleen haar vroegere trainer Gerard Bruins een remise toe. En dat deed ze allemaal ‘blind‘, zonder een damschijf voor zich te zien. Na afloop sloeg ze dan ook enthousiast haar notitieboekje dicht en nam met een voldane glimlach de felicitaties van het internetpubliek in ontvangst.

Blinddammen is dus een partij spelen zonder de schijven te zien en toch de juiste zetten te vinden of er een geweldige combinatie uit te halen. Blinddammen is enorm moeilijk en maar weinig dammers kunnen dit. Haar trainer kwam erachter dat Lisa op 9-jarige leeftijd een behoorlijk voorstellingsvermogen ontwikkelde. „Ongekend op die leeftijd. Ze kon toen al een potje van 40 zetten blind spelen”, geeft haar trainer Zainal aan Palmans. „Ik kan het niet. Dat zou mijn brein niet aankunnen.”

Lisa was optimaal voorbereid. „Ik ben het beste in vorm als ik voldoende heb geslapen en me ook goed kan concentreren, en het liefst in een best rustige omgeving ben. Dit zorgt er namelijk voor dat ik tijdens de partij beter na kan denken, en dat is heel belangrijk bij dammen.”

Nieuws

menu