Volgens taalpuntcoördinator Annet Hofstra wordt het minder goed kunnen lezen of schrijven niet altijd als een probleem (h)erkend

Twee derde van de Nederlanders geeft aan zelf geen laaggeletterde te kennen. Dat blijkt uit een enquête van Stichting Lezen & Schrijven. Dit is opvallend, omdat in Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 1 op de 6 volwassenen die dit door schaamte of angst niet begrepen te worden, geheim houden, zelfs voor hun familie.

Annet Hofstra taalpuntcoördinator in Dorpshuis De Wijk.

Annet Hofstra taalpuntcoördinator in Dorpshuis De Wijk. Foto: Andre Weima Fotografie

Waarschijnlijk leest u dit artikel, online of van papier, zonder erbij na te denken hoe bijzonder dat eigenlijk is. Ooit hebt u van uw ouders leren praten, daarna werd op school met eenvoudige woordjes als ‘boom’, ‘roos’ en ‘vis’ (of Aap, Noot, Mies) het lezen aangeleerd. Gedurende de verdere basisschool jaren werden onze leesvaardigheden verder ontwikkeld. Maar niet iedereen ging dat even makkelijk af. Dat hoeft op zich geen groot probleem te zijn. We hoeven niet allemaal professor te worden. Maar door de huidige digitalisering worden steeds meer loketten gesloten en zal men zich moeten redden met de geschreven taal op internet voor zaken waar men nog niet zo lang geleden gewoon een mens kon aanspreken. Een ‘BotChat’ is een matige vervanging waar zelf een bolleboos in lezen en schrijven met gemak ‘ruzie’ mee kan krijgen.

Laaggeletterdheid wat ís dat eigenlijk