TABOER start campagne om mentale zorgen bespreekbaar te maken onder boeren en tuinders

Twee Aberdeen Angus kalfjes die bij de moeder blijven.

Twee Aberdeen Angus kalfjes die bij de moeder blijven. Foto André Weima

De campagne ‘ik kan het zelf (niet meer)‘ van TABOER is afgelopen maandag gestart. De campagne vraagt aandacht voor de mentale gezondheid van boeren en tuinders in Nederland. Ondernemers voelen de toenemende druk vanuit de overheid en maatschappij. TABOER wil de problemen bespreekbaar maken onder het motto ‘praten helpt!’.

LTO Noord en stichting Zorg om Boer en Tuinder willen met deze campagne het taboe doorbreken dat rust op de ‘zachte kant’ van het agrarische ondernemerschap. „Samen praten over technische en economische resultaten is geen probleem, maar mentale zorgen bespreekbaar maken is een ander verhaal. Daarom is deze campagne in deze onzekere tijd voor veel boeren en tuinders zo belangrijk”, stelt Fije Visscher, LTO Noord-bestuurder.

Dankzij financiële steun van de overheid gaat de meerjarige campagne van start. Het doel is om het taboe rondom het bespreekbaar maken van mentale zorgen te doorbreken. Dat geldt ook voor de mensen in hun omgeving. TABOER heeft ook een hulplijn om deze problemen te bespreken: 088 8886608. Piet Boer, ZOB-voorzitter: „In de campagne laten we zien dat jij als agrarische ondernemer niet de enige bent die af en toe worstelt met zijn gevoelens. Hun boodschap is om niet met mentale problemen door te lopen, maar over de schaamte heen te stappen en tijdig hulp te zoeken. Praten helpt”.

Kijk voor meer informatie op www.taboer.nl