Studenten van Alfa-college gaan op pad met het damspel: 'Het stimuleert de sociale cohesie en kan ook een stukje afleiding geven'

Dammen met Fitter brein in De Westerkim.

Dammen met Fitter brein in De Westerkim. Foto: Andre Weima Fotografie

Het damspel kan als verbinding fungeren tussen meerdere generaties, maar ook tussen organisaties. De afgelopen dagen is het project ‘Samen Aan Zet’ van het maatschappelijke damproject Fitter Brein, Alfa-college, het Hoogeveens en de Woldens Sportakkoord en de Provincie Drenthe, van start gegaan. Studenten van de opleiding Welzijn zijn met de dambord in de weer om een steentje bij te dragen aan de mentale fitheid en de sociale binding van ouderen en kinderen.

Begin februari vond in de raadzaal van Hoogeveen de aftrap plaats van het project. Alle studenten werden meegenomen in het veelzijdige damspel en ontvingen een dambord cadeau.

Dammen is niet alleen een denksport, maar is ook uitermate geschikt om breed te worden beoefend via maatschappelijke activiteiten. De maatschappelijke zijde van het damspel hebben de mensen van Fitter Brein naar een hoger niveau getild. Het project van Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN) is inmiddels actief in negen gemeentes in Groningen en Drenthe.

Woonzorglocaties

De inzet van studenten bij de damontmoetingen op diverse woonzorglocaties en buurthuizen in Hoogeveen en De Wolden is bijzonder. „Het is voor de studenten een waardevol project om op een laagdrempelige manier, via een potje dammen, andere generaties te ontmoeten en in gesprek met ze te gaan. Ouderen en kinderen vinden het erg leuk als ze met jongeren in contact komen. Het stimuleert de sociale cohesie en kan ook een stukje afleiding geven”, vertelt Zainal Palmans.

„Dammen is een zingevende bezigheid en kan voor iemand waardevol zijn, steun geven en voorziet van veel plezier.” Daarnaast bouwen de studenten ervaring en kennis op voor toekomstige maatschappelijke carrières, in de sector zorg en welzijn, en ook een stukje bewustwording om andere mensen. „Een win-winsituatie voor iedereen en dat met weinig middelen.”

Ontmoetingen met ouderen

De studenten zijn al op verschillende plekken geweest in samenwerking met zorg- en welzijnspartners. Zo namen ze actief deel aan de verschillende ontmoetingen voor ouderen van SWW, de jong en oud activiteit van bibliotheek de Wijk en Brasserie van Eigen Deeg en kwamen ze op bezoek bij de woonzorglocaties van de Westerkim, de Kloosterstaete en de Waringin. „Er werd gezellig met elkaar gekletst onder het genot van een kop koffie en wat lekkers, maar het brein werd ook flink aan het werk gezet met een aantal dampotjes. De bewoners hadden het erg naar hun zin en vonden het fijn dat de studenten op bezoek kwamen. Ze kijken al reikhalzend uit naar de volgende ontmoeting.”

Fitter Brein hoopt dat de studenten het dambordje regelmatig gaan inzetten in het dagelijkse leven, bij hun stage of in de toekomst als ze een baan hebben. ‘Samen Aan Zet’ is een prachtig succes geworden en zal verder worden uitgerold.

Meer informatie over het project via www.fitterbrein.nl