Studenten Alfa-college en Terra College buigen zich over de nieuw te bouwen waterstofwijk in Hoogeveen en maken ontwerp voor 12 woningen

Docent Alco Otten met studenten Mark van der Deen, Niels Hoogeveen en Malik Gils.

Docent Alco Otten met studenten Mark van der Deen, Niels Hoogeveen en Malik Gils. Foto: Alfa-college

Een mooie klus voor de leerlingen van het Alfa-college in Hoogeveen en van het Terra College in Meppel. Zij werkten de afgelopen weken samen en ontwierpen een plan voor de nieuwbouwwijk Nijstad-Oost in Hoogeveen. Dit wordt een wijk die volledig draait op waterstof.

De leerlingen presenteerden het ontwerp gisteren in Amersfoort tijdens de finale van de vakwedstrijd SMARTCirculair.

Opdrachtgevers zijn de gemeente Hoogeveen en het Waterstofconsortium onder leiding van Rendo N-TRA. De studenten zijn gevraagd om een ontwerp te maken voor twaalf vrijstaande circulaire woningen.

Ontwerp voor woningen op waterstof

Studenten Mark van der Deen, Niels Hoogeveen en Malik Gils van de opleiding Bouwkunde van het Alfa-college hebben een ontwerp gemaakt voor woningen op waterstof, waarbij natuurlijke producten zijn toegepast, die passen in de natuurlijke omgeving en grotendeels zelfvoorzienend zijn.

Studenten van de opleidingscluster Groene Ruimte van Terra Meppel waren verantwoordelijk voor het tuinontwerp. Zo komt er een dierenweide, voedselpark, moestuin, zwemvijver en speeltuin in de woonwijk. Niels en Mark presenteerden het gezamenlijke ontwerp aan de jury.

Bouw van modelwoning

De gemeente Hoogeveen is volgens docent Alco Otten te spreken over de samenwerking en het ontwerp van de studenten. „Dit project krijgt zeker een vervolg: onze studenten mogen meewerken aan de bouw van een modelwoning, één van de woningen die in de nieuwe waterstofwijk gebouwd gaat worden.”

Tijdens SmartCirculair strijden studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp. De studenten van het Alfa-college en Terra vielen niet in de prijzen.