Strijker Verf&Wonen bestaat volgend jaar een eeuw: 'Honderdjarig bestaan gaan we zeker vieren'

Zijn opa begon in 1922 een winkel in verf en scheepvaartbenodigdheden aan Het Haagje. Zijn vader nam de zaak over en zoon Allart Strijker (61) zette het familiebedrijf Strijker Verf&Wonen voort en runt samen met zijn vrouw de winkel sinds 1993. Allart werkt al 43 jaar in de winkel en viert volgend jaar een jubileum. Dan bestaat de winkel namelijk honderd jaar en is daarmee één van de oudste bedrijven in Hoogeveen.

Allard Strijker van Strijker Verf&Wonen.

Allard Strijker van Strijker Verf&Wonen. Foto: Gerrit Boer

De lange geschiedenis van het bedrijf van Strijker begon aan Het Haagje, waar nu de Beukemastraat uitmondt in Het Haagje. De grootouders van Allart Strijker startten op die plek een winkel in scheepvaartbenodigheden en verf. Hoogeveen was in die tijd één en al scheepvaart gezien de vele kanalen die dwars door Hoogeveen liepen. ,,Mijn grootouders waren schippers en hun drie kinderen, mijn vader en mijn twee tantes, verbleven in een schippersinternaat,” vertelt Allart. ,,Mijn oma had er veel moeite mee dat ze haar kinderen maar één keer in de maand kon zien, zij had erg veel last van heimwee. Toen hebben mijn grootouders hun schip verkocht en begonnen ze een winkel. Mijn vader was een jaar oud toen mijn opa zijn schip verkocht.” Allart werd geboren in die woning met winkel en hij kan alles nog tot in detail uittekenen.

Fruitbomen in de tuin

,,Ja, tot mijn elfde heb ik daar gewoond. Ik zie de grote tuin nog zo voor me. Er stonden appel- en perenbomen. Een deel van de tuin lag vol met vaten van 200 liter teer, petroleum, verdunningen en carboleum. Alles werd toen namelijk los verkocht. De klanten kwamen met een ton of een kannetje naar de winkel en er werd dan bijvoorbeeld drie liter teer afgetapt. Ik heb nog een oud Esso-vat in het magazijn staan. In die tijd waren de milieuregels veel minder streng dan tegenwoordig. Daar werd toen niet aan gedacht. Dat is niet te vergelijken met nu.”

In 1966 werd de onteigening van de grond waarop het huis stond in gang gezet, want de gemeente wilde een weg aanleggen van de Beukemastraat naar Het Haagje, zodat de woning en de winkel moesten verdwijnen. ,,In 1971 is de winkel gesloopt en zijn we verhuisd naar Het Haagje 32 van bakker Van Heukelum die ermee stopte. Mijn vader kon ook een pand aan de Hoofdstraat schuin tegenover de Hema betrekken, maar dat wilde hij liever niet. Waarom weet ik eigenlijk nog steeds niet.”

Reclameschilder

In eerste instantie wilde Allart graag reclameschilder worden. ,,Dat was mijn grote hobby. Ik was geïnteresseerd in belettering van auto’s en reclameborden. Tijdens een voetbalwedstrijd keek ik meer naar de reclameborden dan naar het potje voetbal. Ik heb veel reclameborden gemaakt.” Hij laat een magazine zien waar een truck te zien is met de belettering en reclametekeningen van Strijker. De lettertypes bracht hij met een penseel strak aan uit de losse hand. ,,Ik heb er nu geen tijd meer voor, misschien dat ik het na mijn pensioen weer oppak, maar dat zien we dan nog wel.”

‘Absurde service’

Op zijn achttiende kwam hij bij zijn vader in de winkel. ,,Mijn vader kreeg lichte gezondheidsproblemen. Het was een erg goed draaiende winkel en ik zou die op termijn overnemen. Als mijn vader geen winkel had gehad, was ik zeker reclameschilder geworden. Ik heb allerlei cursussen gevolgd en mij het vak eigen gemaakt.” In 1993 nam Allart de winkel over van zijn vader. Drie panden zijn later samengevoegd tot één ruime winkel. De totale oppervlakte is nu bijna 800m2. Allart en zijn vrouw Herma runnen samen Strijker Verf&Wonen en wonen boven de zaak. Het assortiment was tot 1993 glas, verf, behang en autolakken en werd daarna uitgebreid met tapijt en zonweringen. Momenteel kan men bij Strijker terecht voor verf, behang, zonwering en vloeren, zoals pvc, laminaat, vinyl en tapijt. ,,Onze kracht is onze absurde service,” zegt hij.

,,Niets is ons te gek. Wij doen er alles aan de klant tevreden te stellen, wij weten waar we over praten. Wij leveren maatwerk. Bij zonweringen of vloeren doen we de metingen bij de klant thuis gratis.” Het mag algemeen bekend zijn dat duurdere verfsoorten meestal van betere kwaliteit zijn dan de goedkopere soorten. ,,Mijn opa had altijd een legendarische uitspraak daarover, die ik nog altijd gebruik: ‘Wie zijn huis wil bewaren, zal niet op de verf besparen’.”

Interessant

Allart staat maar liefst 43 jaar in de winkel en hij doet het werk nog steeds met heel veel plezier. ,,Verf, behang, zonwering en vloeren vind ik interessant. Het vak interesseert me en ik geniet van de leuke reacties die we krijgen. Het is een vrij beroep, waarbij we niet de hele dag achter de toonbank staan, maar ook bij de mensen thuis komen. Wij gaan nog wel even door, onze drie kinderen hebben geen belang bij overname van de zaak.”

Rijke historie

De rijke historie van de winkel is elke dag zichtbaar in de zaak, want aan de muur hangt een grote foto van de opa van Allart, die achter een toonbank staat. Het familiebedrijf is één van de oudste bedrijven van Hoogeveen en viert volgend jaar haar honderdjarig bestaan. ,,Ik ga daar zeker aandacht aan besteden. Dat is toch best bijzonder, want er zijn niet veel bedrijven in Hoogeveen die zo oud zijn, misschien nog twee, maar meer niet.”

Hoogeveen

Allart Strijker is geboren en getogen aan Het Haagje en heeft de ontwikkeling van Hoogeveen op de voet gevolgd. ,,Veel mensen zeggen dat het jammer is dat veel oude panden zijn gesloopt. Dat vind ik ook. Ik weet niet of het haalbaar was om die te behouden, maar het had wel anders gekund, denk ik. In de jaren ’70 moest Hoogeveen mee in de vaart der volkeren. Het streven was 200.000 inwoners, maar dat aantal is nooit gehaald. Even was Hoogeveen de snelst groeiende stad van Nederland in de jaren ‘70. Hoogeveen is echter in de jaren daarna er niet echt mooier op geworden. Ik vind het nog altijd jammer dat de kanalen uit Hoogeveen zijn verdwenen, maar je moet ook realistisch zijn, wetende dat zoals het toen was nu niet meer kan. Het Haagje en de Schutstraat waren prachtige straten, maar er ligt nu net wat teveel asfalt en er is te weinig groen,” vindt Strijker.

Het Haagje is in honderd jaar enorm veranderd, maar wat niet veranderd is, is dat Strijker Verf&Wonen daar nog altijd actief bezig is om hun klanten te voorzien van goed advies en goede kwaliteit. ,,Dat hopen we nog een aantal jaren vol te houden!”