Streetartartiest Nicky Nahafahik uit Hoogeveen brengt olifant terug in Rensenpark

De voormalige olifantenstal in het Rensenpark in Emmen is het afgelopen weekend omgetoverd tot kleurrijk kunstwerk. De muren, zowel aan de binnenkant als deels aan de buitenzijde van het gebouw, werden het canvas voor de creaties van ruim 30 nationale en internationale graffiti-artiesten. Onder hen Hoogevener Nicky Nahafahik.

Doutzen Kroes geschilderd door Marcus Wedman. De olifant geschilderd door Nicky Nahafahik. Het linker- en rechterblok geschilderd door stencilartist Trendkill_stencils. Het middelste blok geschilderd door stencilartist Ninapaintina.

Doutzen Kroes geschilderd door Marcus Wedman. De olifant geschilderd door Nicky Nahafahik. Het linker- en rechterblok geschilderd door stencilartist Trendkill_stencils. Het middelste blok geschilderd door stencilartist Ninapaintina. Foto: Nicky Nahafahik

De muurschilderingen zijn aangebracht in het kader van streetartfestival Writer’s Block Emmen. De organisatie benaderde Nahafahik, als Drent die graag dieren tekent, met de vraag medewerking te verlenen. De Hoogevener is er blij mee en dankbaar voor. ,,Het blijft bijzonder om te worden benaderd door een organisatie. Het is een mooi podium voor ons als artiesten.” Op 10 en 11 juli vindt de officiële opening plaats.

Ruim vijf jaar geleden zijn, met de opening van Wildlands, de olifanten vertrokken uit het centrum van Emmen. Het gedeelte waar Nahafahik, samen met drie anderen, aan de slag mocht betreft een muur van zo’n 10 meter breed en 4 meter hoog.

De Hoogevener, die een passie heeft voor flora en fauna, wat veelal is terug te zien in zijn werken, heeft toepasselijk gekozen voor een olifant als ontwerp. Een vriend die goed is in portretten, heeft het internationaal bekende fotomodel Doutzen Kroes erbij getekend. Kroes is ambassadeur van de organisatie Knot On My Planet, die zich inzet voor de bescherming van olifanten. De andere twee artiesten hebben weliswaar niet gekozen voor het olifantenthema, maar wel voor een dierenstijl. ,,Het is qua kleur heel contrastrijk geworden, maar de schilderingen sluiten wel bij elkaar aan”, zegt Nahafahik tevreden.

Zoeken naar perfectie in balans

Nahafahik tekent met name dieren en bloemen. ,,Deels realistisch, deels abstract, waarbij ik zoek naar de perfectie in de balans daartussen. Dat is mijn signatuur”, vertelt hij. De Hoogevener is autodidact. Vanaf zijn tienerjaren, begin jaren ’90, is hij al bezig met graffiti.

,,Ja, ook het illegale werk. Ik ben er wel eens voor opgepakt en heb heel wat boetes gekregen”, bekent hij met een lach. ,,Als kind tekende ik letterlijk overal op. Ik heb graffiti op straat geleerd. Op een gegeven moment begon ik opdrachten te krijgen.” In 2008 heeft hij zich laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. ,,Ik deed dit naast mijn werk. Eind 2019 heb ik mijn baan opgezegd om mij volledig hierop te richten. De eerste vier maanden gingen als een malle. Tot maart 2020, toen de eerste annulering binnenkwam.”

De coronacrisis hakte er bij Nahafahik hard in. ,,Vanaf dat moment stroomden de annuleringen binnen. Denk aan opdrachten als muurschilderingen bij bedrijven, maar ook festivals. Normaal gesproken exposeer ik twee keer per jaar, in zowel Hoogeveen als Amsterdam. Ook die gingen niet door. In totaal is er voor zo’n 73.000 euro geannuleerd”, rekent hij voor.

Extra dankbaar

Maar hij zet hoe dan ook door en blijft positief. Gelukkig lijkt er voorzichtig sprake te zijn van herstel. ,,Ik hoop dat ik het niveau van begin 2020 weer kan oppakken.”

De coronacrisis heeft hem mentaal veel gedaan. ,,Aan de ene kant is het goed dat ik dit heb meegemaakt, want als ondernemer krijg je nu eenmaal te maken met teleurstellingen. Het heeft mij ook doen beseffen dat het geen enkele zin heeft om er chagrijnig of boos over te zijn.” Het maakt ook dat hij extra dankbaar is zich in Emmen te mogen presenteren. Een kunstwerk bovendien dat blijft bestaan.

Writer’s Block Emmen

Bij Writer’s Block Emmen draait het om kunst buiten de musea, buiten de galeries, buiten de atelier. Organisator Peter Reen liet eerder weten: ,,Het festival biedt een platform aan een bruisende jonge art-scene, waarbij we zowel lokaal als internationaal talent laten zien. Maar Writer’s Block is meer dan een presentatie van street art. We willen Emmen mooier achterlaten dan dat de stad was. Visueel, maar zeker ook sociaal.”

De organisatie Writer’s Block, die oorspronkelijk uit Leeuwarden komt, is in Noord-Nederland verantwoordelijk voor al meer dan zeventig muurschilderingen.