Stoere, vereenzaamde populier in West maakt indruk: Mooiste boom van Hoogeveen is gekozen

Anne Aalders bij - toen nog - de mooiste boom van Hoogeveen. Foto: Andre Weima Fotografie

De stoere, vereenzaamde peppel in West, aan de overkant van het spoor bij de Griendtsveenweg, maakt indruk. Een boom met een verhaal. Niet voor niets is juist deze populier verkozen tot de mooiste boom in de gemeente Hoogeveen. ,,Een absolute nummer 1”, oordeelt niet alleen inzender Anne Aalders, maar ook de jury, bestaande uit boomexpert Bjorn Olthof en Grietje Loof, ambassadeur van de Droom van IVN Hoogeveen.

,,Als er één boom in Hoogeveen aandacht en onderhoud behoeft is het wel deze stoere, vereenzaamde peppel”, schreef Aalders bij zijn inzending. Al zeker tien jaar houdt de natuurliefhebber (,,ik heb mijn leven lang genoten van de natuur en ben bijna elke dag in de natuur”) de boom, die zo verlaten in het land staat en zeker al 80 tot 90 jaar oud is, in de gaten. Hij ziet zijn wilde groei. ,,Terwijl hij het verdient om gefatsoeneerd te worden.” Want het is een boom met een geschiedenis, zo vertelt Aalders, die niet alleen een natuurliefhebber is maar ook geschiedenis als hobby heeft. ,,Vroeger werd de populier in zijn jonge jaren begroet door Fluitenbergers die via de Prilleweg door de weilanden, over het spoor naar Hoogeveen liepen. Het was een soort herkenningspunt. Hij wees mensen de weg. Tot voor kort keken mountainbikers en natuurliefhebbers nog wel eens naar hem om. Sinds het spoor is beveiligd met manshoge hekken moet hij het doen met ernstige blikken van gemondkapte reizigers die zich in de Sprinter naar Meppel spoeden.” Ja, hij wordt verwaarloosd, oordeelt Aalders. En dus kwam de Hoogevener voor hem op, in de hoop dat na tientallen jaren een boomverzorger hem eindelijk eens een fatsoenlijke aanzien zal geven en al het dode en overtollige hout van zijn brede stam en uit zijn wijde kruin zal knippen.

Of de populier nu alsnog de verzorging krijgt die hij verdient, is nog de vraag, maar zeker is wel dat de jury is geraakt door het verhaal van Aalders en deze boom fier bovenaan heeft gezet.

In totaal heeft de zoektocht van IVN Hoogeveen naar de mooiste boom in de gemeente 27 inzendingen opgeleverd. Daaruit werd een top 5 gekozen naar aanleiding van drie criteria: de bijzonderheid van de bomen, beeldbepalende bomen waarvan er meerdere voorbeelden zijn in de gemeente zijn weggestreept, de verhalen bij de bomen. In de top 5 naast de winnaar: de eik aan de Van Goghlaan, de kastanjeboom nabij grandcafé Marron, een prieelberk in een particuliere voortuin op de hoek Lindenlaan-Berkenlaan en de treurwilg aan de Blankenslaan-west.

Een sieraad

Volgens Bert Hansma is de eik aan de Van Goghlaan wel erg fraai. ,,Een baken en opfrisser en sieraad te midden van de stadse stenen”, vindt hij, om daaraan toe te voegen: ,,Gezien de vogelpoep eronder is hij ook zwaar geliefd bij onze gevleugelde vrienden.” Ook de jury spreekt van een mooi gevormde eik in een stedelijk gebied. ,,Dit is een mooi voorbeeld dat grote bomen best in een straat kunnen groeien.”

Jan Penninkhof heeft in december speciaal een rondgang door Hoogeveen gemaakt. ,,De meeste bomen waren bladloos, wat ook weer een voordeel is als je de takken wil zien.” Uiteindelijk koos hij voor de boom die zijn naam heeft gegeven aan een etablissement in Hoogeveen, grandcafé Marron. ,,Dat deze kastanjeboom er nog staat mag een wonder heten want in Hoogeveen weten ze wel wat slopen is. Verder wil ik er hier niet over bomen”, grapt Penninkhof. Ook de jury noemt het bijzondere verhaal achter de boom ,,Deze boom heeft al meerdere nieuwbouw in deze omgeving doorstaan. Vanuit de achtertuin van de familie pet nu beeldbepalend in de openbare ruimte. Helaas ging er tijdens de bouw van de Casquette nog wel eens iets mis, maar gelukkig was er een meelevende boomexpert die de gemeente op de vingers tikte.”

Carla Adriaansen wees de jury op de mooi, gevormde berkenboom in een particuliere voortuin aan de Lindenlaan. Volgens de jury is de omvang van de prieelberk in stedelijk gebied en voor particuliere tuinen uniek.

De treurwilg aan de Blankenslaan-west werd ingezonden door Rien Sloover. Hij schreef dat bij de aankoop van zijn woning de monumentale wilg een grote rol speelde. ,,De boom heeft zelfs zijn eigen ID van de bomenwacht van Het Drentse Landschap, die ook zorgt voor het onderhoud. De boom fungeert als speelplek voor de kinderen, vogels, eekhoorn en als inspiratiebron voor ons allemaal. Voor mij is deze boom gezien zijn uitstraling een kunstwerk en fotogeniek.” In maart 2020 is de wilg weer gesnoeid en kwam er maar liefst 7 ton snoeihout af. De jury stelt dat vooral de omvang van deze treurwilg uniek is door een deskundige snoei. ,,Gelukkig is de boom niet zoals de meeste treurwilgen sterk teruggesnoeid.”

Bomenommetje

Uiteindelijk zijn alle inzendingen pareltjes en allemaal de moeite waard om te laten zien, vindt de organisatie. Alle ingezonden bomen krijgen daarom een plek op de website van IVN. Daarnaast is het plan opgevat om een bomenommetje te maken. Grietje Loof: ,,We gaan daarvoor op onderzoek naar de ommetjesmaker, verhalenmaker en geschiedeniskenner.”

Nieuws

menu