Stil leggen herinrichting Hoofdstraat-zuid: ‘we hadden het graag anders gezien’

Hoogeveen - Stichting Centrummanagement en diverse ondernemers gevestigd in de Hoofdstraat-zuid zijn verontrust. Wethouder Erik Giethoorn kondigde vorige week een pauze voor de herinrichting van de Hoofdstraat-zuid aan. Het gaat daarbij om het deel tussen de Jonkheer de Jongestraat en Het Kruis.

Hoofdstraat-zuid ligt ir prima bij, maar ondernemers hopen toch op heririchting zodat het centrum in een stijl blijft. André Weima

Hoofdstraat-zuid ligt ir prima bij, maar ondernemers hopen toch op heririchting zodat het centrum in een stijl blijft. André Weima

Voor het vervolg van de herinrichting is, afhankelijk van het uitvoeringsscenario (volledig of sober), tussen de 650.000 en 4,4 miljoen euro nodig. Maar het college wil eerst alle investeringen tegen het licht houden: welke kunnen wel doorgaan en welke (voorlopig) niet. De aanpak van het stadscentrum levert tot dusver een tekort op van 1,5 miljoen euro.

Albert-Jan Vos van Centrummanagement vertelt dat de stichting het nieuws heeft moeten vernemen uit de krant. „De gang van zaken is verbijsterend. Wij zijn erg verontrust. Over de gemeentelijke tekorten, de verhoging van de ozb, de parkeertarieven en het stil leggen van de herinrichting van het zuidelijke deel van de Hoofdstraat. Het is niet slim om dit op deze manier naar buiten te brengen. De gemeente had beter om tafel kunnen gaan zitten met de betrokkenen om een oplossing te zoeken. Dit beschadigt het consumentenvertrouwen, terwijl de ondernemers het nu al zo moeilijk hebben door de coronacrisis.”

Brief

Stichting Centrummanagement werkt momenteel aan een brief aan het college van burgemeester en wethouders. Deze gaat een dezer dagen op de post naar het raadhuis.

Roeland Hup van Hema Hoogeveen zou het verschrikkelijk vinden als de herinrichting van het zuidelijke deel van de Hoofdstraat van tafel zou zijn. „Verschrikkelijk voor Hoogeveen voor, voor alle collega’s in de straat en de consumenten.” Maar benadrukt de ondernemer: „Eerst moet er meer duidelijkheid zijn over de precieze situatie voordat ik pas echt kan reageren. Wij zijn geïnformeerd door het Centrummanagement. Wij als ondernemers moeten dit samen met de gemeente oplossen. Hun zorgen zijn onze zorgen en onze zorgen zijn die van hun. We moeten dit met elkaar oppakken.”

Volgens Hup is niet duidelijk of er sprake is van uitstel of afstel. „Afstel zou heel kwalijk zijn. Er is immers al 20 jaar voor gespaard. Maar als de herinrichting over een jaar kan worden uitgevoerd, dan heb ik daar vrede mee.”

Over de huidige staat van de Hoofdstraat-zuid is Hup tevreden. „Onze straat ligt er netjes bij. In feite is er niets mis met hoe deze nu is. De tegels liggen netjes, het onderhoud is goed. Pas wanneer je gaat vergelijken met de rest van de Hoofdstraat, dan zie je verschillen.”

Ondernemer Lucas Zwiggelaar van Gerans is woest over het nieuws. „Het is belachelijk. De afgelopen jaren heeft de gemeente het gepresteerd om van 70 miljoen in de plus naar 8 miljoen in de min te gaan. Allemaal door prestige projecten. En nu zitten wij als ondernemers daar maar mooi mee. Weinig Hoogeveen met een hoofdletter H. En de WOZ-waarde gaat ook nog eens omhoog. Wanbeleid!”

Onjuiste planning

De spijkerbroekenman vindt dat de gemeente niet de juiste prioriteiten heeft gesteld in de uitvoeringsplanning. „Waarom is dat spiegelkunstwerk met die banken nu al uitgevoerd. Had dat tot het laatst bewaard. Had eerst de hele Hoofdstraat in dezelfde stijl ingericht en daarna de ‘extraatjes’ toegevoegd.”

Het zit de middenstander echt dwars. „Ook het uitkopen van een ondernemer in de Tamboerpassage vind ik zo’n vreemde actie. En een paar jaar terug hebben we veel overlast gehad van de aanleg van de parkeergarage. Had van mij niet gehoeven. We hadden een prachtige parkeerplaats. Maar de gemeente wilde er zo graag bouwen. Die parkeergarage wordt over een paar jaar veel te duur en dan verkoopt de gemeente deze vast aan een externe partij.” Het is duidelijk, Zwiggelaar heeft niet meer veel vertrouwen in de gemeente. „Het is vechten tegen de bierkaai. Hier kun je zo weinig mee.”

Dubbel gevoel

Juwelier Matthieu Luitjens van Groeneveld runt sinds een aantal jaren de zaak aan de Hoofdstraat. Hij heeft een dubbel gevoel over het besluit van de gemeente. „Nu dit tekort aan het licht komt, zou het raar zijn als het werk doorgaat. Geld dat er niet is, kun je niet uitgeven. Maar als ondernemer wil ik vooruitgang. Het verhaal heeft altijd twee kanten, de gemeente zou het ons eens beter uit moeten leggen. W moeten het samen oplossen.” Luitjens geeft aan als ondernemer ontzettend te balen dat het centrum de dupe wordt. „Ze draaien de geldkraan dicht om andere problemen op te lossen. Daar ben ik niet blij mee. Ik hoop dat de gemeente het project snel weer oppakt.”

Gevolgen?

De ondernemer vraagt zich af wat de gevolgen zijn voor het gemeentebestuur. „Wie zijn de verantwoordelijken en hoe wordt daar tegen opgetreden? Als dit in het bedrijfsleven gebeurt, sta je op straat.”

Leandra Vossenberg van The Kitchen is teleurgesteld. „Het is echt spijtig. We hadden gehoopt op een nieuwe indeling van de Hoofdstraat bij ons voor de deur. Dan hadden we ook ons nieuwe terras kunnen aanschaffen. Graag hadden we ons terras verder vergroot, maar dat mag niet. We hadden graag een mooie verhoging gemaakt met lekker uitzicht. Gezellig aankleden met lampjes, plantjes. Helaas.”

Wanneer een beslissing wordt genomen over het al dan niet doorgaan van de plannen is niet duidelijk.