Stig Wennerstrøm, de James Bond van de Koude Oorlog

Dat militaire geheimen en de daarbij behorende spionageactiviteiten onlosmakelijk verbonden waren met de Eerste Koude Oorlog (1945-1991), heeft u vorige week al kunnen lezen in het verhaal over het U-2 spionagevliegtuig. Behalve spionnen in de lucht had je tijdens die Koude Oorlog periode natuurlijk ook nog de spionnen op de grond. Het was de tijd waarin de geheime diensten volop werk hadden en de scenario’s van de James Bond-films niet echt ver weg stonden van de werkelijkheid.

Wennerstrom was vlieger in dienst van de Zweedse Luchtmacht en kon de Russen alles vertellen over de toen nieuwste jager van de Zweden, de SAAB Draken.

Wennerstrom was vlieger in dienst van de Zweedse Luchtmacht en kon de Russen alles vertellen over de toen nieuwste jager van de Zweden, de SAAB Draken. Foto: Wikipedia

In de tijd dat de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt was, was de sfeer in Nederland rond militaire vliegvelden niet bepaald zo vliegtuigspotters vriendelijk als tegenwoordig het geval is. Zo werden er, om de spotters in de gaten te houden, rond de basis voortdurend patrouilles gelopen door leden van het Luchtmacht Bewakings Korps (LBK). Fotograferen was ten strengste verboden, zoals overal duidelijk op bordjes stond aangegeven, en zelfs het noteren van de registratienummers van de vliegtuigen was in die tijd een doodszonde. Zo gauw iemand een notitieboekje uit zijn binnenzak haalde waren de LBK’ers ter plekke om hem het boekje afhandig te maken. Werd je betrapt bij het nemen van foto’s, dan was je zonder pardon je fotorolletje kwijt en liep je zelfs het risico dat je dure fototoestel in beslag werd genomen.

Echte spionnen

Nieuws

menu