Marjolein (zittend), met Wesley en Erin.

Stichting The Treasure begint winkel Het Muzieknootje in de Hoofdstraat: ‘The Treasure is een grote schatkist’

Marjolein (zittend), met Wesley en Erin. Foto: Henriëtte Meppelink

Zoek je een gitaar, wil je nootjes voor bij de borrel of een lekker broodje als lunch? Of producten die rechtstreeks van de boer komen? Je kunt sinds komende woensdag voor al deze dingen terecht bij The Treasure aan de Hoofdstraat 172a.

De stichting was genoodzaakt om te verhuizen van de Van Echtenstraat naar de Hoofdstraat, maar heeft een mooi nieuw plekje gevonden. En een nieuwe plek biedt nieuwe kansen. Iedere euro die wordt verdiend, wordt gestoken in het helpen van andere mensen. De nood blijkt nu ook groter dan ooit.

Een positieve noot brengen in de vorm van muziek en heerlijke nootjes. Marjolein van Gennep, Erin Grob en Wesley Hofstede van de stichting zien het helemaal zitten. ,,Vandaar ook de naam Het Muzieknootje. Wesley is muziekleraar en hij kan alle instrumenten bespelen en maken. Hij heeft een absoluut gehoor”, vertelt Marjolein. ,,Toen de muziekwinkel tegenover ons oude pand in de Van Echtenstraat dicht ging, zagen we elke dag wel vijf mensen voor een dichte deur staan. Daarom zijn we toen al snaren gaan verkopen en begon ik gitaren te maken en de snaren op de gitaar te zetten. Dus zijn we daarmee verder gegaan”, zegt Wesley.

Het Muzieknootje is gevestigd in het pand waar is de Koker van Koninklijke Visio in gevestigd was. Een smal, maar lange ‘pijpenla’ vol mogelijkheden. ,,In het eerste gedeelte verkopen we dus de broodjes, koffie, thee, nootjes en high teas”, vertelt Erin terwijl ze de deurtjes naar de ruimte open doet. ,,Waar we nu zitten wordt de muziekruimte. Hier is Wesley vooral bezig. Als er straks weer meer mag, dan hopen we dat we hier muziek kunnen maken met mensen en er ook zitjes neer kunnen zetten.”

The Treasure bestaat officieel sinds 28 maart 2012 en is opgericht door Marjolein. ,,Daarvoor was ik altijd al mensen aan het helpen, maar mijn kinderen, destijds nog tieners, vonden dat we echt veel te veel mensen over de vloer hadden. En dat was ook zo. Onze deur stond wagenwijd open voor iedereen en we waren nooit alleen met het gezin. Daarom heb ik toen maar een pand gezocht en heb ik de stichting ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. We zaten een hele tijd aan de Van Echtenstraat, waar we een geweldige tijd hebben gehad, maar de eigenaar van het pand kon het verkopen. Daarom zijn we naar deze plek verhuisd.”

Onderdeel van Geloofscentrum

The Treasure is onderdeel van Geloofcentrum Hoogeveen. Marjolein heeft als doel om mensen te helpen, op wat voor manier dan ook. ,,De zon schijnt altijd. Ik krijg er geen genoeg van, ondanks dat het soms heel pittig is. Ik ben 100 procent afgekeurd en heb een kleine uitkering en ook Erin doet dit werk fulltime, maar wel vrijwillig. Al onze mensen doen het werk vrijwillig”, vertelt ze. Erin knikt. ,,En ik zou niet anders willen. Ik heb echt een droomleven. Ik wilde altijd graag met mensen werken en klaarstaan voor mensen en daar hoef ik niet per se wat mee te verdienen.”

Ook Wesley is het daarmee eens. ,,We kunnen zoveel mensen helpen. Laatst was hier nog een man die het leven echt niet meer zag zitten en daar hebben we een goed gesprek mee gevoerd. Waarschijnlijk was hij er niet meer geweest als we hem niet toevallig waren tegengekomen een paar weken terug. Veel mensen zien het in deze tijd niet meer zitten. We hopen dat we een plek kunnen zijn waar mensen gehoord worden en waar ze hun verhaal kwijt kunnen.”

Alle drie zijn ze dankbaar dat ze dit werk mogen doen. ,,Er vallen zoveel mensen tussen wal en schip omdat er door de overheid veel in hokjes en vakjes wordt gedacht. Dat doen we hier niet. We verwelkomen iedereen met open armen en daarvoor hoef je echt niet gelovig te zijn. Christen, moslim, atheïst, het maakt voor ons niet uit. Iedereen is waardevol en verdient het om gezien te worden.”

De stichting opent binnenkort ook een bruidszaak en een inloophuis in winkelcentrum De Wielewaal (op de plek waar eerst ABN Amro gevestigd was). Daarnaast biedt de stichting ook life coaching, paarden coaching, muzieklessen, creatieve therapie en kerkdiensten.