Stichting STiB Hoogeveen stopt na 25 jaar. Bestuur is zwaar teleurgesteld in gemeente

Stichting STiB Hoogeveen gooit de handdoek in de ring. Wrang genoeg in het jaar dat de stichting, die zowel startende als gevestigde ondernemers ondersteunt, 25 jaar bestaat. Met het stopzetten van de gemeentelijk subsidie van gemiddeld 75.000 euro per jaar ziet de stichting geen toekomst meer. Per 31 december wordt STiB daarom opgeheven. Nu al worden geen opdrachten meer aangenomen.

STiB-voorzitter Ewout Klok hier samen met Daphne van der Wilt, eveneens betrokken bij STiB.

STiB-voorzitter Ewout Klok hier samen met Daphne van der Wilt, eveneens betrokken bij STiB. Foto: Esther Hardon

De gemeente Hoogeveen heeft in 2020 besloten om de subsidie aan STiB (Stichting Starters in Business) te beëindigen. Het STiB-bestuur zegt te begrijpen dat vanwege de financiële situatie van de gemeente Hoogeveen een herstructurering van kosten moet plaatsvinden, maar is desondanks zwaar teleurgesteld in dit besluit. Voorzitter Ewout Klok: „Het STiB-bestuur voelt dit als een gebrek aan waardering voor de onbezoldigde inzet van Hoogeveense ondernemers ten behoeve van de vorming van sterk ondernemerschap voor Hoogeveen. Wij hebben derhalve unaniem besloten om de Stichting STiB Hoogeveen per 31 december op te heffen.” Dinsdag zijn de elf STiB-ambassadeurs en andere partners hierover geïnformeerd.

Geen historie

Volgens Klok is er de afgelopen periode alles aan gedaan om de subsidie te behouden. „Er zijn gesprekken gevoerd met raadsleden, er is ingesproken tijdens de gemeenteraadsvergadering, de wethouder is uitgenodigd om bij ons te komen.” Maar zonder resultaat. „Hoogeveen heeft momenteel een zakencollege. Het voordeel daarvan is dat de wethouders geen historie hebben met Hoogeveen en met open vizier werken, maar dat gebrek aan historie is ook gelijk het nadeel. Het college ziet de nut en noodzaak van STiB minder. Wij zijn ook teleurgesteld in de gemeenteraad. Die heeft zich te weinig verdiept in alles wat STiB doet.”

Win-winsituatie

De subsidie van 75.000 euro werd volgens de voorzitter vooral gebruik voor de hulp aan starters. ,,Die hebben veelal niets. Wij als bestuur en ambassadeurs investeerden geheel belangeloos tijd en energie en dat deden wij met heel veel plezier.” Volgens Klok was er binnen Hoogeveen sprake van een win-winsituatie. ,,Dat is juist ook zo frustrerend. Wij kregen niet alleen de subsidie, maar zorgden tevens dat de samenleving er veel voor terugkreeg. Denk alleen al aan de werkgelegenheid, maar bijvoorbeeld ook bijdragen aan de BIZ, waarmee weer activiteiten in het centrum bekostigd worden.”

Groot verlies voor ontwikkeling ondernemersklimaat

Het STiB-bestuur ziet in het besluit van de gemeenteraad bovenal een zeer groot verlies voor de ontwikkeling van het ondernemersklimaat. „Met name voor de startende ondernemer in Hoogeveen. STiB loonde, STiB werkte, STiB deelde kennis en netwerk. STiB was vóór ondernemers dóór ondernemers. Diverse organisaties in Hoogeveen zijn groot geworden, mede door STiB. STiB speelde alleen al een grote rol in het opbouwen van een netwerk. Wij organiseerden bijvoorbeeld ondernemerscafés en andere avonden waarin ondernemers in contact konden komen met bijvoorbeeld banken en mede-ondernemers”, vertelt Klok.

‘Meer nodig dan anders’

Volgens de voorzitter kan met het stopzetten van STiB een groot probleem ontstaan. Hij legt uit: ,,In coronatijd zijn weinig bedrijven failliet gegaan. Je zou zeggen dat STiB daarom minder nodig is. Maar dat veel bedrijven overeind zijn gebleven komt door de steun vanuit de overheid. Juist nu die steun stopgezet wordt, is STiB meer nodig dan anders. Het komt nu echt aan op ondernemerschap.”

Het STiB bestuur heeft haar ambassadeurs en samenwerkingspartners middels een brief bedankt voor haar betrokkenheid en inzet voor medeondernemers. Klok: „Wij hebben met elkaar mee geholpen aan de start en bloei van prachtige bedrijven in Hoogeveen. Maar jammer genoeg komt er na ruim 25 jaar een einde aan. En ja, dat doet zeer.”