Stichting Centrummanagement raadt ondernemers burgerlijke ongehoorzaamheid af: 'Tegen regels overheid in toch winkel openen leidt tot niets'

De Hoofdstraat in Hoogeveen. Foto: André Weima

Winkeliers in heel Nederland bereiden zich volgens winkeliersvereniging INretail voor om hun filialen ‘hoe dan ook’ te heropenen. Dat zal begin maart gebeuren als de huidige lockdown nog niet afgelopen is. Stichting Centrummanagement in Hoogeveen hoort deze geluiden ook onder enkele leden, maar raadt hen dat ten stelligste af. ,,Het leidt tot niets”, reageert voorzitter Jan Stam resoluut.

,,Het is een begrijpelijke reactie. Het water staat menigeen aan de lippen. Maar deze burgerlijke ongehoorzaamheid heeft geen zin. Je krijgt niet wat je hebben wilt. Je creëert tweespalt in de binnenstad, waardoor je alleen maar meer gezeur krijgt en Den Haag beslist er echt niet anders door”, weet Stam. Als collectief ondersteunt Stichting Centrummanagement de actie dan ook niet. ,,Besluiten winkeliers zelfstandig toch anders, dan zijn ze daar natuurlijk vrij in.”

De voorzitter heeft meer fiducie in druk zetten op andere wijzen. De afgelopen weken hebben diverse organisaties middels een brief bij de minister van Economische Zaken aangedrongen op het bieden van perspectief aan ondernemers. Vanuit Drenthe hebben de twaalf Drentse wethouders van Economische Zaken en gedeputeerde Henk Brink, mede op verzoek van Stam, in een brief aan de minister gevraagd om in gesprek te gaan met brancheverenigingen en medeoverheden. Horeca Nederland is inmiddels een rechtszaak begonnen.

‘Moeilijk onderwerp’

Centrumcoördinator John van Regteren voert veel gesprekken met ondernemers uit het Hoogeveense centrumgebied over dit onderwerp. „Ik krijg veel vragen erover. De meningen zijn verdeeld, maar ik ontvang wel signalen dat er winkeliers zijn die toch al open willen.” Van Regteren voelt als voormalig eigenaar van een cateringbedrijf, dat na 50 jaar de deuren moest sluiten door de coronacrisis, als geen ander hun pijn. Hij geeft niet voor niets aan het een moeilijk onderwerp te vinden. Toch herhaalt hij de woorden van Stam. „Je schiet er niets mee op. Er zijn bovendien signalen dat er flink gehandhaafd gaat worden.”

Ook INretail, die al langer pleit voor heropening van de winkels, zegt ondernemers niet aan te willen zetten tot het vroegtijdig heropenen van zaken, hoewel zij eveneens aangeeft het wel te begrijpen. ,,Ondernemers staan met de rug tegen de muur”, aldus een woordvoerder.

‘Protestactie’

Een winkeliersvereniging in Klazienaveen heeft al aangekondigd op 2 maart de deuren te openen. Aan deze vereniging zijn 140 winkeliers verbonden. De ‘protestactie’ in Klazienaveen kan vooralsnog rekenen op veel begrip van het publiek.

Op dit moment mogen winkeliers van niet-essentiële winkels alleen bestellingen laten ophalen door klanten. Winkeliers die tegen de door de overheid verplichte sluiting in toch open gaan, kunnen een boete krijgen van 4000 euro.