Hoogeveens jeugdtalent Sytze Spijker damt sterk tegen topgrootmeester Jean-Marc Ndjofang tijdens eerste ronde Hoogeveen Open damtoernooi

KNDB-voorzitter Frans de Jonge doet de openingszet aan het bord van de Hoogeveense Nicole de Vries, Nederlands meisjeskampioen. Foto: André Weima Fotografie

Het Hoogeveen Open damtoernooi is maandag van start gegaan met 110 deelnemers. Het is alweer voor de twaalfde keer dat het damevenement wordt gehouden. Voor de tweede keer vindt het toernooi plaats in de sportzaal van MFC De Magneet in de wijk Krakeel.

Voorzitter Maarten Wichgers heette alle deelnemers om 13.00 uur van harte welkom en gaf aan erg blij te zijn dat er ook dit jaar zoveel verschillende dammers naar Hoogeveen zijn gekomen. Uniek aan de damweek in Hoogeveen is dat er naast het hoofdgebeuren acht jeugdspelers zijn die hun eigen toernooi afwerken om zo alvast te wennen aan het hoge niveau waarop gedamd wordt.

DroomDamsters

De voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Dambond, Frans de Jonge, verrichtte met veel genoegen de openingszet aan het bord van Nederlands juniorenkampioene Nicole de Vries uit Hoogeveen. De Vries zet zich behalve het dammen op hoog niveau in voor de online vereniging DroomDamsters. Dit nieuwe initiatief heeft als doel om het meisjes- en vrouwendammen in Nederland breed te promoten en damsters te stimuleren. Op het bord mocht De Vries haar kwaliteiten in de eerste ronde laten zien tegen de ervaren Groningse jeugdleider Danny Staal. Ze stond gewonnen, maar liet zich toch nog verrassen en uiteindelijk verloor ze partij zelfs nog.

Er doen drie grootmeesters mee aan Hoogeveen Open, te weten de Groningse Martin Dolfing (winst tegen Leo Peters), Auke Scholma uit Baflo (winst tegen Bert Roest) en Jean-Marc Ndjofang (winst tegen Sytze Spijker) uit het Afrikaanse topdamland Kameroen. Naast de drie grootmeesters is er nog een andere grote kanshebber op de bovenste plekken: Jitse Slump. De 22-jarige Limburger heeft een A-status en geldt daarmee als een van de absolute topspelers van het Nederlandse dammen.

Twintig spelers damclub Hoogeveen

Er zijn maar liefst twintig spelers van damclub Hoogeveen die de degens kruisen met onder anderen deze kanonnen. Eén van hen is het 14-jarige toptalent Sytze Spijker. Hij had tot in het eindspel uitzicht op een puntendeling tegen de voormalig vicewereldkampioen Ndjofang. De Kameroener kwam aanvallend opzetten, maar Spijker hield zich knap staande. Pas op het allerlaatst gaf de ervaring van Ndjofang de doorslag. Hoe dan ook mag Hoogeveen trots zijn op het vertoonde spel van de jongeling.

De Hoogeveense outsiders voor de topposities, Zainal Palmans en Rick Hakvoort, begonnen het toernooi sterk. Palmans won met dreigend spel van de offensief ingestelde Ton van der Ploeg. Hakvoort koos voor een ambitieuze opzet, maar dit leek helemaal verkeerd af te lopen tegen Wim Koopman. In het eindspel vergaloppeerde de voormalige voorzitter van damclub Hijken zich meerdere malen, waardoor Hakvoort zelfs nog de winst voor zich opeiste. Ook Roland Kreeft, vanaf het komende seizoen een vaste kracht voor het eerste tiental van damclub Hoogeveen, begon het toernooi sterk. Al na enkele zetten had Kreeft zijn eerste overwinning te pakken. Aankomend jeugdtalent Renco Oostindjer boekte een knappe remise tegen de sterke Alex Boxum.

Het damtoernooi is inmiddels halverwege. Er worden in totaal acht rondes gespeeld en de laatste wedstrijd begint zaterdag om 10.00 uur. De prijsuitreiking volgt aansluitend om 15.00 uur.

Nieuws

menu