Statiegeld op blik is een goed idee. Meerderheid van stellingnemers is voor

Sinds zaterdag zit er statiegeld op blik.

Sinds zaterdag zit er statiegeld op blik. Foto ANP

Sinds zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Dat gaat helpen om zwerfafval te verminderen. Daarom was onze stelling deze week: Statiegeld op blik is een goed idee in de strijd tegen zwerfafval.

Van de stemmers was 66 procent het eens met de stelling en 34 oneens met de stelling. Dat deze niet echt leeft onder mensen bleek wel uit de reacties op Facebook. Die bleven beperkt tot: ‘Ja ik lever ze in’.

Op de redactie heerste vooral de mening: ‘Dat wordt een kliederboel, met al die blikjes’. Er blijven altijd nog restjes frisdrank achter en dat wordt een plakkerige bedoening. Misschien is het handig om een speciale houder aan de vuilnisbakken op straat te hangen, waar behalve flesjes ook blikjes in achter kunnen worden gelaten voor mensen die zin hebben om ze in te leveren voor statiegeld.

Statiegeldlogo

De blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen. De blikjes moeten niet al te veel beschadigd of gedeukt zijn, anders kan de innamemachine de barcode voor statiegeld niet lezen en worden ze niet geaccepteerd.

Vooralsnog moeten winkels eerst oude voorraden zonder statiegeld wegwerken. Er zal dus een overgangsperiode zijn voordat alle blikjes statiegeld hebben. De verwachting is dat de toestroom van mensen die blikjes willen inleveren in de komende weken geleidelijk toeneemt.