Stark vult kerstactiviteiten creatief in: ‘Win-winsituatie’

Kerstsfeer en -werk bij Stark. NDC mediagroep

Hoogeveen – Bij leer-werkbedrijf Stark dit jaar geen externe kerstpakketteninpaklocatie, geen 60.000 pakketten, geen zes tot zeven weken werk en geen 30 medewerkers die helpen om de pakketten, al meezingend op vrolijke kerstmuziek, in te pakken.

En nee, ook geen uitgebreide kerstmarkt in de kantine waar de medewerkers hun eigen kerstpakket kunnen samenstellen door artikelen uit te zoeken bij kramen van lokale ondernemers. Stark en de gebruikelijke kerstactiviteiten zien er door corona dit keer compleet anders uit.

Maar Stark zou Stark niet zijn als met creativiteit en inventiviteit toch een soort van oplossing is bedacht. Het bedrijf biedt al haar medewerkers een kerstpakket aan. Daarvoor is de samenwerking gezocht met Drentse Schatten, die zoals de naam al aangeeft kiest voor kerstpakketten vol Drentse producten.

En Drentse Schatten heeft het samenstellen van de pakketten op haar beurt weer uitbesteed aan Stark. ,,Een win-winsituatie”, stelt Frank Lunenborg, manager binnenafdelingen en detachering. Hij legt uit dat de visie van Stark is om het maximale uit mensen te halen. ,,Daarom bieden wij ook een diversiteit aan werkzaamheden aan. Het gaat om maatgericht werken. Dat zie je ook bij deze inpakafdeling. Het is belangrijk te kijken wat iemand aankan. De een legt één artikel in de doos, de ander twee of drie.”

En dus werken, onder het toeziend oog van praktijkbegeleider Teun Hulshof, zo’n tien personen sinds dinsdag alsnog aan een kerstpakketteninpaklijn. In totaal zorgen zij er in een kleine week voor dat zo’n 2000 pakketten worden samengesteld, met daarin onder meer droge worst, blauwe bessensap, amandelspijs, chips, pannenkoekenmix en een granenbrood. Alle producten geleverd door lokale ondernemers. Daarnaast worden er ook nog kerstpakketten gemaakt voor externe partijen, veelal bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden.

Hoewel het dit jaar allemaal op minimale schaal gebeurt, is toch geprobeerd van het inpakwerk een feestje te maken. Hier en daar hangen kerstkransen, kerstsokken, kerstbellen en kerstmutsen en er staat natuurlijk een kerstboom.

Terwijl zijn handen onvermoeibaar doorwerken, vertelt Frits Wolters uit Hoogeveen, een van de inpakkers: ,,Ach, het is werk net als anders, maar leuk om te doen hoor.” Een aantal jaren geleden werkte hij op de externe locatie aan het inpakken van kerstpakketten. ,,Dat was wel sfeervoller, maar het is wat het is”, reageert hij nuchter.

Geen versoepelingen

Toen hij gisteren thuis kwam bleek zijn eigen woning tot zijn verrassing ook al in kerstsfeer te zijn gebracht. Met een lach: ,,Normaal doe ik dat, maar nu hebben mijn vrouw en kinderen dat gedaan.” Hij hoopt de kerst te kunnen vieren met vrouw, kinderen én met een beetje geluk ook met zijn schoonouders, hoewel hij daar nog niet zo zeker van is. ,,Ik vrees dat er geen versoepelingen gaan komen. Het is afwachten.”

Naast het kerstpakket verzorgt Stark ook nog een online kerstbingo voor alle medewerkers. Deze bingo, die vol verrassingen zit, wordt gehouden op 8 december. Lunenborg en Hulshof zijn het erover eens: ,,Het is belangrijk aandacht te besteden aan je medewerkers.”

Ondanks corona draait Stark nog altijd ‘gewoon’ door. In maart, bij de eerste golf, was weliswaar een flinke dip te zien, maar inmiddels wordt 80 procent van de gebruikelijke werkzaamheden weer uitgevoerd. Lunenborg: ,,Nu de eerste angst weg is, stimuleren wij de medewerkers ook om aan het werk te blijven. Is het risico te groot, dan zorgen wij voor thuiswerk. Hierdoor blijven ze betrokken.”

Hoewel de huidige inzet heel wat minder tijd kost, zijn alle betrokkenen het erover eens: ,,Volgend jaar hopen we weer als vanouds te kunnen werken, met hopelijk vooral weer een feestelijke kerstmarkt in de kantine.”

Nieuws

menu