Stark neemt deel aan digitale OBD: ‘Een bedrijf met een missie’

Stark tijdens de Open Bedrijvendag vorig jaar. Stark

Hoogeveen – Doet Stark mee aan de Open Bedrijvendag Hoogeveen, dan kan het steevast rekenen op enorme bezoekersaantallen. De hoop is dat met de digitale variant dit jaar misschien zelfs nog meer mensen kunnen zien en ervaren wat het leerwerkbedrijf in Hoogeveen allemaal doet. Want dat is veel. En corona of niet, de werkzaamheden zijn al die tijd ‘gewoon’ doorgegaan.

Een halfjaar voordat de Open Bedrijvendag wordt gehouden, klinkt steevast de vraag van de medewerkers: ‘We doen toch wel weer mee?’ ,,Ze vinden het een fantastisch evenement. Ze zijn trots op hun werkzaamheden en op het bedrijf en laten dat het liefst aan zoveel mogelijk mensen zien”, weet directeur Saskia Hertog. En terecht, vindt ze.

Nu een fysieke editie helaas niet mogelijk is, grijpt Stark de digitale variant met beide handen aan om zich alsnog te kunnen presenteren. ,,Het is een mooi alternatief”, vindt Hertog. ,,De Open Bedrijvendag is een prachtig evenement. Het is een laagdrempelige manier om te laten zien wat wij als ontwikkelbedrijf doen. Dat is ook interessant voor ondernemers in de regio, voor wie wij vaak heel wat kunnen betekenen, en voor scholieren, die kunnen zien welke banen hier allemaal mogelijk zijn. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook volop stagemogelijkheden.”

De algemene tendens is dat scholen veel moeite hebben met het vinden van geschikte stageplekken. Stark kan daarin uitkomst bieden. ,,Van praktijkonderwijs tot universitaire studenten in uiteenlopende richtingen, denk aan ict, administratie, receptie, schoonmaak et cetera. En ook snuffelstages zijn mogelijk. Op dit moment hebben we ruim 30 stagiairs (inclusief taalstages) binnen ons bedrijf. En dat gaat zeker niet alleen om mensen in de productie. Zo hebben wij bijvoorbeeld stagiairs op de financiële administratie en doen drie studenten een afstudeeropdracht bij Stark over duurzame inzetbaarheid in het groen. Het is heel leuk om jonge mensen in het bedrijf te hebben. Ze zorgen voor een andere energie.”

Stagemogelijkheden

De stagemogelijkheden is een van de onderwerpen die naar voren komen in de video van Stark, als onderdeel van een uitzending van een uur die vanaf 7 november te zien is via onder meer www.openbedrijvendaghoogeveen en www.hoogeveenschecourant.nl , maar ook via YouTube. ,,Verder laten wij vooral zien wie wij zijn en wat onze missie is. Wij zijn een bedrijf voor iedereen met afstand tot de arbeidsmarkt en kunnen zoals gezegd veel betekenen voor uiteenlopende bedrijven. Velen denken bij Stark aan productiewerk en de groenafdeling, maar wij doen zo veel meer. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook ondersteuning bieden aan bedrijven. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld op het gebied van productie, administratie, schoonmaak of ondersteuning bij reïntegratie van medewerkers in dienst bij ondernemers. Vooral in deze tijd van corona kan het voor bedrijven lastig zijn het werk overeind te houden wanneer medewerkers uitvallen. Samen kunnen we in gesprek gaan om te kijken hoe wij kunnen helpen. Zo zijn we onder meer in gesprek om ondersteuning te bieden aan bedrijven die normaliter produceren in het buitenland, maar door het op slot gaan van landen tegen een probleem aanliepen.”

Corona heeft Stark er niet onder gekregen. Het bedrijf is al die tijd open gebleven, met uiteraard allerlei aanpassingen. ,,Veel leerwerkbedrijven sloten dit voorjaar de deuren. Wij hebben daar niet voor gekozen, juist omdat het in deze tijd zo belangrijk is aandacht te hebben voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Natuurlijk valt een deel van hen onder de kwetsbare groep en bleef daardoor enige tijd thuis, maar we hebben het zo kunnen regelen dat opdrachten door konden blijven lopen. Diverse medewerkers werden op andere plekken ingezet. En dat ging verrassend goed”, vertelt Hertog enthousiast. ,,Wij hebben hierdoor zelfs kansen ontdekt. Er zijn mooie dingen door ontstaan. En we hebben al die tijd de klanten kunnen bedienen. Ja, daar zijn we trots op, want samen zijn wij Stark.”

Nieuws

menu