Stark biedt juist in coronatijd niet alleen dagelijkse routine, maar vooral houvast

Hoogeveen – Een lager verzuim, een hogere productie. Ondanks de coronacrisis gaat het verrassend goed met leerwerkbedrijf Stark. Waar veel werkvoorzieningsbedrijven de afgelopen maanden hun deuren sloten, koos Stark er bewust voor open te blijven. Met als belangrijkste reden de maatschappelijke functie die het bedrijf heeft voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het werk is voor hen niet alleen een dagelijkse routine, maar een houvast. ,,Thuis zou ik me vreselijk vervelen.”

Eddy den Haan en Cynthia Nijenbrink.

Eddy den Haan en Cynthia Nijenbrink. NDC Mediagroep

Terwijl in een van de hallen op de achtergrond muziek van Roxette klinkt, wordt stevig doorgewerkt. Er is een belangrijke taak te volbrengen: het samenstellen van voedselpakketten voor Defensie. Werktafels staan op geruime afstand van elkaar. Het moet, om aan de 1,5 meter afstandsregel te voldoen, maar kan nu ook omdat een aanzienlijk deel van het personeel thuis zit. Normaal gesproken werken in deze hal 80 personen, nu zijn dat er 35. Een deel van het werk is overgeheveld naar een andere hal, om de productie op peil te kunnen houden. ,,Een leuke bijkomstigheid: er ontstaat daardoor onderling meer waardering voor elkaars werk”, weet praktijkbegeleider Roelie Beijert. Het werk van enkele andere klanten moest wel worden stopgezet, maar het blijkt allemaal zo goed te lopen dat de meeste projecten inmiddels weer zijn opgepakt.

Om zoveel mogelijk mensen op een veilige manier aan het werk te kunnen houden, heeft Stark serieus werk gemaakt van de door de overheid opgelegde maatregelen. Een greep daaruit: in de gang, die vrij smal is, is een dikke, rode stickerlijn geplakt, die het ‘wandelverkeer’ scheidt. Her en der staat desinfectiemiddel. Pauzes zijn opgesplitst, waardoor niet langer meer dan 100, maar maximaal 30 personen in de kantine zitten. De meeste kantoormedewerkers werken thuis. De medewerkers waarderen de maatregelen. Zij voelen zich veilig. Nog niemand bij Stark heeft het coronavirus opgelopen.

‘Gezelliger’

Gea Mol is even thuis gebleven, maar dat had niets te maken met corona. ,,Mijn man is overleden. Plots alleen thuis zijn is moeilijk, ik vind het daarom fijn het inpakwerk voor Defensie weer te kunnen doen.” Terwijl ze praat werken haar handen gestaag door. Haar collega Yvonne Velsen uit Hoogeveen, die al die weken ‘gewoon’ heeft doorgewerkt, zit tegenwoordig op gepaste afstand tegenover haar, in plaats van naast haar, zoals voorheen. ,,Dit is gezelliger”, vinden beiden.

,,Veel van onze medewerkers wonen in een zorginstelling of onder begeleiding en zijn de afgelopen maanden thuis gebleven”, vertelt werkbegeleider Roelie. ,,Je merkt dat na 12 weken thuis zitten ze nu voorzichtig weer terugkeren. Er komt langzaam maar zeker weer meer leven in de brouwerij. Voor iedereen die terugkeert is er een inwerkprogramma met uitleg over alle maatregelen.” Een aantal medewerkers heeft thuis werkzaamheden kunnen uitvoeren, maar lang niet al het werk is daarvoor geschikt. ,,We zijn als proef gestart met een man of tien uit de risicogroep. Zo voelen zij zich toch nuttig.”

Diegenen die al die maanden hebben doorgewerkt, zijn dankbaar dat dat mogelijk was. Roelie: ,,Veel van onze medewerkers hebben niets anders. Hun werk bij Stark voorkomt dat ze zich eenzaam voelen.” Het vroeg wel heel wat flexibiliteit, ook van de medewerkers zelf. Omdat bijvoorbeeld de kantine een tijdlang dicht moest blijven, werd het horecapersoneel ingezet op andere afdelingen. Opvallend genoeg loopt het op rolletjes. Sterker nog: de productie ligt hoger dan gebruikelijk. Roelie legt uit: ,,Er zijn weliswaar minder medewerkers, maar tegelijkertijd is er ook minder afleiding, waardoor harder wordt gewerkt. Iedereen zet met elkaar de schouders eronder.”

Ook Cynthia Nijenbrink uit Hoogeveen moest haar werkzaamheden aanpassen. Naast productiewerk, maakt ze nu ook schoon. Een belangrijke taak, beseft ze. Ze vindt het prima. ,,Het maakt mijn werk afwisselender”, vertelt ze enthousiast. Ze is geen stilzitter. Wel bekent ze in het begin bang te zijn geweest het coronavirus op te lopen. ,,Gelukkig heb ik daar nu geen last meer van.” Haar directe collega Eddy den Haan uit Hoogeveen, die al ruim 40 jaar bij Stark (voorheen Alescon) werkt, knikt heftig. Hij herkent die twijfels. Niet voor niets draagt hij nog steeds een opvallend fluorescerend hesje met daarop de tekst ‘Houd 1,5 meter afstand’, die beschikbaar is voor elke medewerker.

Spatschermen

In de kantine zijn drie personen fanatiek tafels en stoelen aan het poetsen. Met een beetje geluk komen deze week nog spatschermen binnen, zodat de kantine volgende week weer open kan. Vaste kantinemedewerkers Gea Weyer uit Kerkenveld en Anneke Kroezen kunnen haast niet wachten, hoewel zij zich geenszins vervelen. ,,Het was slikken toen de kantine werd gesloten. Ik dacht: o jee, nu moet ik de afdeling op. Dat zag ik niet zitten, maar het is mij heel erg meegevallen. Ik heb collega’s op een heel andere manier leren kennen. Dus corona heeft zeker niet alleen negatieve gevolgen”, stelt Gea. Anneke vindt het vooral spannend hoe het de komende weken gaat. ,,Je merkt dat mensen over het algemeen wat nonchalanter met de regels omgaan. Dat vind ik angstig. Ik ben bang voor een tweede golf.” Binnen het bedrijf proberen ze collega’s op de regels te wijzen. ,,Maar op een positieve manier’’, benadrukken ze. ,,Je moet het met elkaar rooien.”