Stadsbus De Bij in Hoogeveen wordt fors duurder

Geld.

Geld. Foto: Pixabay

Er gaat nogal wat veranderen bij stadsbus De Bij. Het tarief wordt met 50 procent verhoogd van 1 euro naar 1,50 euro, de geldigheidsduur van het vervoersbewijs wordt ingekort van 2 uur naar 1 uur én er wordt gestopt met de dienstregeling op zon- en feestdagen. De wijzigingen worden ingevoerd op 12 december dit jaar.

Dit is althans het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het college schrijft: ‘Wij willen dat inwoners en bezoekers van Hoogeveen gebruik kunnen blijven maken van kwalitatief stadsvervoer. Dit moet betaalbaar blijven voor de reizigers en voor de gemeente.’ Volgens het college helpt de reiziger met deze prijsverhoging mee met het in standhouden van De Bij.

In de huidige situatie gaat de opbrengst van het eurokaartje volledig naar de vervoerder. In de nieuwe situatie delen de gemeente en de vervoerder de inkomsten. Dit helpt, aldus het college, mee om de kosten te financieren. De verwachte opbrengst voor de gemeente is 18.000 tot 24.000 euro per jaar.

‘Redelijk tarief‘

Over de prijsverhoging zeggen burgemeester en wethouders: ‘De prijs van 1,50 euro is een redelijk tarief. Het tarief van 1 euro is in 2015 ingesteld en sindsdien niet geïndexeerd, de kosten van de stadsbus zijn wel gestegen. In vergelijking met openbaar vervoer is 1,50 euro een goed tarief: een rit met het openbaar vervoer van halte Buizerdlaan naar station kost 1,63 euro of vanaf halte Schuttevaer naar station kost 1,72 euro (Reisadvies 9292, juli 2021).’

Reizigers zullen in verband met de korter geldigheidsduur van het vervoersbewijs vaker een kaartje moeten kopen voor de terugrit, wat extra opbrengsten oplevert. Deze beide maatregelen betekenen namelijk dat een klant die nu gewend is om 1 euro te betalen voor een heen- en terugreis straks 3 euro zal moeten betalen.

Besparing van 10.000 euro

Omdat op zon- en feestdagen relatief weinig mensen met De Bij reizen, is ervoor gekozen deze diensten te laten vervallen. Gemiddeld worden er op zondag 20 kaartjes verkocht. Deze wijziging levert een besparing op van 10.000 euro per jaar.

De invoering van alle wijzigingen vindt gelijktijdig plaats met de aanpassing van de nieuwe dienstregeling van de NS, die ook op 12 december ingaat. De nieuwe aankomst- en vertrektijden van de stadsbus sluiten aan op de nieuwe aankomst- en vertrektijden van de trein.

Reizigerspanel

Eens per half jaar, of vaker wanneer de situatie hierom vraagt, komt het reizigerspanel bijeen. Dit panel bestaat uit vertegenwoordigers zoals gehandicaptenplatform, Visio, Rover en uit reizigers en een chauffeur. De voorgestelde wijzigingen zijn volgens het college met het reizigerspanel besproken. ‘Hoewel ze het jammer vinden dat de zondagdienstregeling verdwijnt en het kaartje duurder wordt, hebben ze begrip voor deze keuzes. Het reizigerspanel wil benadrukken dat ze alleen achter het verdwijnen van de zondagdienstregeling staat en niet achter verdere versobering van de dienstregeling.’

2019 was een goed jaar voor De Bij. In november dat jaar zijn er 2350 kaarten verkocht, maar de reizigersaantallen kelderden daarna door de coronacrisis fors. De laatste maanden lopen die volgens het college weer op. ‘Maar we zien nog niet dezelfde aantallen als in 2019. Momenteel rijden er net zo veel mensen mee als in 2016. We verwachten wel dat dit aantal weer gaat stijgen, maar dat we de aantallen van 2019 weer halen, is misschien te optimistisch.’

De Bij rijdt sinds 2015 door de plaats Hoogeveen. De Bij is in de plaats gekomen van de stadsbusdienstregeling van het OV. De inwoners van Hoogeveen zijn tevreden met De Bij (Klanttevredenheidsonderzoek 2019).