Sprinkhaan en krekel striduleren om een partner te verleiden - Wij horen de hoge geluiden van vleermuis en sprinkhaan niet

Natuurcorrespondent Hero Moorlag vertelt wekelijks in de rubriek Groen en Doen over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van flora en fauna. Deze week: De geluiden van de sprinkhaan en de krekel.

Vrouwtje grote groene sabelsprinkhaan.

Vrouwtje grote groene sabelsprinkhaan. Foto: Hero Moorlag

Frequenties van geluiden worden gemeten in trillingen per seconde, ofwel Hertz. Kinderen kunnen heel hoge geluiden horen tot 20.000 Hertz of 20 kHz. Door veroudering van de gehoorbeentjes en slijtage wordt het gehoor na je vijftigste een stuk minder en kan afnemen tot 10 kHz. Met andere woorden, je hoort de hoge geluiden niet meer en moet naar de oortjesman. Na lang aandringen van mijn vrouw en kinderen heb ik dat gedaan, want ze gaven me geen antwoord meer als ik voortdurend vroeg: ‘Wat zeg je?’ De gehoorapparaten bleken een openbaring. Zelfs de zeer hoge zang van goudhaantje en boomkruiper kan ik weer horen. Lukt dat niet voldoende, dan kan ik via een app op de iphone het volume van de gehoorapparaten hoger zetten. Dat houdt niet in dat ik de geluiden van vleermuis, soorten sprinkhanen en krekels kan horen. Deze geluiden hebben een zo hoge frequentie dat een menselijk oor ze niet kan registreren.