Speel-O-Theek moet noodgedwongen verhuizen: ‘Wanneer we geen nieuwe geschikte plek vinden, moeten we dicht’

Voorzitter Harry Baalman (links) en Geu Sturing van Speel-O-Theek Hoogeveen. Foto: Henriëtte Meppelink

De Speel-O-Theek Hoogeveen luidt de noodklok. Het speelgoedwalhalla moet na jaren noodgedwongen uitwijken naar een andere locatie, maar die is lastig te vinden. Voorzitter Harry Baalman (59) en secretaris Geu Sturing (75) zitten met de handen in het haar. ,,Wanneer we geen nieuwe geschikte plek krijgen, moeten we dicht. En dat is wel het allerlaatste wat we willen.”

De Speel-O-Theek is al enkele jaren gevestigd in een gezamenlijk pand met De Noorderbrug vlakbij winkelcentrum De Weide. Er is genoeg ruimte om de duizenden stukken binnen- en buitenspeelgoed op te slaan, er is een vergaderzaal en een ontvangstruimte. De Speel-O-Theek is een stichting en voorziet veel kinderen van onder andere minimagezinnen elke week van ander speelgoed. Maar zoals het nu lijkt, is dat straks afgelopen.

De Noorderburg, die mensen met niet-aangeboren hersenletsel in hetzelfde pand dagbesteding biedt, wil dat de Speel-O-Theek uit het pand gaat. ,,In 2016 is het pand in de stille verkoop gegaan”, vertelt Sturing. ,,Daar wisten we niks van en we zijn destijds niet op de hoogte gesteld. Via een medewerker hoorden we dit nieuws. Erg jammer, want we hebben een goede verstandhouding met De Noorderbrug. Meerdere cliënten hebben hier dagbesteding en sommigen zijn zelfs vrijwilliger op vrijdagmiddag. Daar zijn we erg trots op.”

Overname

Het pand van De Noorderbrug werd niet verkocht, maar de instelling voor mensen met hersenletsel, een chronische neurologische aandoening, de ziekte van Huntington en doven werd in april 2020 overgenomen door ’s Heeren Loo. Meteen daarna, anderhalf jaar geleden, werd de huur via een aangetekende brief opgezegd. Maar Baalman en Sturing namen het initiatief om langer te blijven en spanden een rechtszaak aan.

,,De reden was dat ze het volledige pand zelf wilden gebruiken. Waarvoor lazen we pas in het verweerschrift. Er zijn enkele mensen op bezoek geweest, maar we zijn geen stap verder gekomen. We willen hier graag blijven en hebben de zaak daarom aangespannen. Een plek als deze krijgen we nooit weer terug. Ook niet voor deze huur. We betalen 300 euro en dat is ook ongeveer het maximum dat we ons als stichting kunnen veroorloven. We willen dat er genoeg geld overblijft om te investeren in nieuw speelgoed.”

Het belang van de Speel-O-Theek willen de twee heren nog even duidelijk maken. ,,We voorzien wekelijks allerlei kinderen van nieuw speelgoed. Vooral veel minimagezinnen. Die hebben hier een abonnement en die kinderen zijn zo ontzettend blij als ze hier zijn. Ze mogen drie stuks speelgoed en een puzzel mee naar huis nemen. Elke week mogen ze de spullen komen wisselen.”

Sturing en Baalman geven ondertussen een kleine rondleiding. De ruimte waarin het speelgoed staat is enorm. Overal waar je kijkt staat speelgoed. Puzzels, knuffels, boeken en ga zo maar door. ,,In totaal hebben we 2800 stuks speelgoed en er komt vaak wat bij. Ook verkopen we af en toe wat. Dan hebben we, naast de sponsoring en het abonnementsgeld dat de gebruikers betalen, ook een bron van inkomsten. Maar zeg nou zelf, als je dit allemaal ergens moet stallen, dan moet je een goede ruimte krijgen. We hebben wel wat aanbiedingen gehad, maar die ruimtes voldeden niet aan wat we graag willen. We hebben ook wel een aantal eisen waar het aan moet voldoen. De ruimte moet niet ergens achter op een industrieterrein liggen, er moet verwarming zijn en de ruimte moet droog zijn. Anders raakt het speelgoed beschadigd.”

Uitspraak

De rechtbank doet op 1 mei uitspraak. Wat de kansen zijn, weten Sturing en Baalman niet, maar beiden zien de toekomst somber in. ,,We hopen echt dat we hier langer mogen blijven. Zo niet, dan hopen we dat we ergens anders terecht kunnen. Er lopen wel een aantal dingen, maar zeker ben je er niet van. Helemaal niet op zo’n korte termijn.”

Een leuk gegeven: de Speel-O-Theek in Hoogeveen is de oudste van Nederland, maar ook bijna de beste. ,,Enkele jaren geleden hebben we de tweede plek bemachtigd. Daar zijn we nog steeds blij mee. We hopen dat wanneer er weer zo’n wedstrijd is, we weer mee kunnen doen. En dat we dan op een geweldige nieuwe locatie zitten waar we lang mogen blijven.”

De Noorderbrug hoopt dat de Speel-O-Theek snel een onderkomen vindt en wil verder niet reageren. Ze wacht de rechtszaak af.