Speciale dienst Hoop doet leven! in De Vredehorst in Hoogeveen: ‘’Het thema leeft enorm onder de mensen’’

Dominee Wim Loosman en Aliena van Dalen kijken uit naar de themadienst Hoop doet leven! op 27 februari. Foto: André Weima Fotografie

Welke liedjes of muziekstukken geven je hoop? Kerkgangers en belangstellenden die thuis op de bank meekijken, krijgen tijdens de themadienst Hoop doet leven! in De Vredehorst muziek te horen die hen moed geeft. Gemeenteleden konden de afgelopen tijd hun favoriete nummer opgeven. Een aantal verzoeken wordt live gespeeld in de kerk. Predikant Wim Loosman van Protestantse wijkgemeente De Weide: „Je merkt aan de reacties, dat mensen echt behoefte hebben aan hoop.’’

„Het thema leeft enorm. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de coronacrisis. Mensen hopen dat er nu eindelijk eens een einde komt aan de lockdowns en de beperkingen. Het gevoel leeft heel sterk dat we weer samen vooruit kunnen gaan kijken naar een maatschappij die niet meer op slot zit. De dienst borduurt min of meer voort op de succesvolle TOP 2000-diensten. Inzenders konden hun favoriete lied opgeven en erbij vertellen wat het lied met hen deed. Voor deze diensten kwamen altijd veel aanmeldingen en de kerk zat bomvol. Maar vanwege corona konden deze bijeenkomsten de afgelopen twee jaar niet doorgaan.’’

Gemeenteleden vertellen bij het insturen van hun keuze hoe ze in het leven staan. „Het gaat om het verhaal achter het lied”, legt Loosman uit. „Een aantal inzenders wordt gevraagd om in de kerk hun keuze toe te lichten. Het kan trouwens ook gaan om een gedicht. We hebben mooie persoonlijke verhalen voorbij zien komen over de toekomst, bijvoorbeeld hoop op nog een aantal levensjaren. Het is fijn dat mensen de hoop die ze hebben, kunnen delen en aan anderen doorgeven. Van liedjes die wel zijn opgegeven maar niet in de dienst worden uitgevoerd, wordt een filmpje met een compilatie getoond.’’ Een samenvatting van alle liederen en muziek alsmede een aantal persoonlijke verhalen wordt bovendien op papier meegegeven aan het einde van de dienst en komt op de website van de kerk te staan.

Covers

De huisband speelt tijdens de dienst covers van de geselecteerde nummers. Loosman licht een tipje van de sluier op: „Enkele liedjes zijn Als de liefde maar blijft winnen van Daniël Lohues en Hoop van Louis van Dijk, met pianobegeleiding. Het fijne van deze dienst is dat er ondanks de coronabeperkingen wel mag worden meegezongen. Tijdens de lockdowns kon je niet altijd meezingen en waren de kerkgangers niet actief betrokken. Ze kregen misschien het idee dat ze alles maar moesten ondergaan. Nu is dat gelukkig anders. Wat niet wegneemt dat we nog altijd met beperkingen zitten, zoals het maximumaantal van honderdvijftig kerkgangers en anderhalve meter afstand. De vraag of we de themadienst konden houden was voor ons wel een dilemma. Zo willen we bijvoorbeeld onder voorbehoud van eventuele versoepelingen niet dat bezoekers een qr-code moeten tonen om binnen te komen.” Ds. Loosman houdt tijdens de themadienst een korte preek aan de hand van de tekst in Hebreeën 6, die spreekt over het anker als teken van hoop.

Projectkoor

Tijdens de dienst wordt ook een film vertoond waarin het lied Toekomst van Hoop van Sela gezongen wordt door een projectkoor onder leiding van Aliena van Dalen. Voor de uitvoering hebben zich 27 gegadigden aangemeld. Omdat ze nog niet live bij elkaar konden komen om te repeteren, kregen ze de muziek en ingezongen partijen thuis gestuurd.

Opgave van liederen is de komende dagen nog beperkt mogelijk via de website van de kerk. Opgave voor het projectkoor kan inmiddels niet meer.

Themadienst Hoop doet leven!, De Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32, zondag 27 februari 09.30 uur. Meekijken is mogelijk via de livestream .

Nieuws

menu