Spannende stap De Zwarm zorgt voor enorme boost onderwijs

Nicolet Esders over de nieuwe manier van werken: “Het levert mij ontzettend veel werkplezier op." Foto: Gerjo Stegeman / Onderwijsstichting Arcade

Op basisschool De Zwarm in Geesbrug wordt sinds de zomervakantie gewerkt met een combinatiegroep 1/2/3. Een spannende stap, die er voor zorgt dat het onderwijs een enorme boost krijgt. „We kunnen veel beter tegemoet komen aan de leerbehoeftes van elk kind. Iedereen kan zijn zoals hij zelf is”, aldus leerkracht Nicolet Esders.

Alle kinderen betrokken

„De ervaringen zijn tot nu toe zeer positief”, gaat Esders verder. „Aan de start zijn veel voorbereidingen vooraf gegaan. Het is toch een andere manier van organiseren. Belangrijk is vooral om de lesactiviteiten zo in te inrichten dat alle kinderen betrokken zijn, maar wel voor elk kind op zijn/haar eigen niveau.”

De leerkracht licht dit verder toe aan de hand van een praktijkvoorbeeld. In de kring biedt de school bijvoorbeeld een activiteit aan met letters. Dit rond Esders dan af met een dictee. Kinderen uit groep 3 schrijven het woord op een wisbordje, terwijl de kinderen uit groep 1 en 2 het mogen tekenen, tenzij ze natuurlijk ook al kunnen schrijven. „Dat laatste is namelijk een enorme meerwaarde. Kinderen die bij de kleuters al toe zijn aan lezen en schrijven kunnen heel makkelijk aansluiten. Bij anderen waar dat nog niet het geval is, zie je dat ze al wel kennis opslaan, waar ze later weer profijt van hebben.”

Spelenderwijs ondersteuning leerlingen

Het aandacht geven aan de drie groepen gaat volgens de leerkracht heel natuurlijk. „Na de kring gaan de kleuters aan het werk in de hoeken of met hun takenkaart en geef ik de uitleg aan groep 3. Daarna zorgen we ervoor dat groep 3 zelfstandig aan het werk kan.” Vervolgens maakt de leerkracht haar ronde en ‘speelt’ ze mee met de kinderen van groep 1/2 in de hoeken. „Op deze manier bieden we spelenderwijs de ondersteuning die de kinderen nodig hebben.”

Bekijk de video.

De ouders reageren volgens Nicolet Esders ook positief. „Zo kwam een ouder van een 5-jarig kind bij mij die aangaf dat haar kind thuis ineens een letterlied zong en thuis woordjes wilde gaan schrijven. Het is een mooie bevestiging dat kinderen met plezier naar school gaan en uit zichzelf al willen leren.”

Onderwijsassistent

De leerkracht staat er niet helemaal alleen voor. “We splitsen de groep zo nu en dan op. Zo is er een onderwijsassistent die met groep 1 en 2 buiten speelt, waardoor ik mij kan richten op groep 3.” Ook op andere momenten helpt de onderwijsassistent. Esders: „Daarnaast hebben we de beschikking over stagiaires. Als school bieden we studenten dan ook graag een stageplek.”

Het werkplezier van de leerkracht zelf is volgens Esders ook vergroot. “Het levert mij ontzettend veel werkplezier op. Ik vond werken in groep 1 en 2 al heel leuk, maar de huidige manier van werken geeft het een extra dimensie en mij ook enorm veel energie.” Volgens haar is nu voor veel leerlingen het dictee hun lievelingsonderdeel is van de lessen. „Daarnaast hebben ze ook heel veel plezier met elkaar. Als leerkracht geeft je dat een enorme boost”, besluit Nicolet Esders.

Nieuws

menu