Sociaal werker Chloé Hoogeveen pleit voor meer preventie tegen seksueel misbruik: 'Maak seksuele voorlichting verplicht vak op basisschool'

Chloé Hoogeveen had als kind graag geweten wat ze nu weet: dat sommige aanrakingen door een volwassene absoluut niet oké zijn, en dat je je grenzen altijd mag aangeven, hoe jong je ook bent. De Hoogeveense maakte een lessenserie voor kinderen over ongewenst gedrag en roept de overheid op om seksuele opvoeding een vaste plek in het onderwijs te geven.

Chloë Hoogeveen met haar boek 'Tara zegt stop'.

Chloë Hoogeveen met haar boek 'Tara zegt stop'. Foto André Weima

Ja, Chloé heeft de discussie rond Lentekriebels op de voet gevolgd. Nog nooit was er zoveel ophef over deze jaarlijks terugkerende projectweek voor het basisonderwijs over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Meest gehoorde punt van kritiek: de lessen zouden jonge kinderen op slechte ideeën kunnen brengen. „Echt onzin,” vindt Chloé. „Kinderen ontwikkelen zich sowieso wel op seksueel gebied. Baby’s weten vaak al dat het fijn is om aan bepaalde plekjes bij zichzelf te zitten. Kinderen spelen doktertje omdat ze nieuwsgierig zijn naar elkaars geslachtsdelen. Dat hoort er allemaal bij.”

Door vroeg te beginnen met seksuele voorlichting zorg je echt niet voor het seksualiseren van kinderen, verzekert Chloé. „Je geeft ze juist methodes om op een gezonde manier met seksualiteit om te gaan. Je zorgt dat ze weten wat oké is en wat niet. Dat je je anders kan voelen in gender dan in geslacht. Dat volwassenen nooit aan je mogen zitten, ook niet je oom, opa, moeder of zus. En wat je moet doen als dat wel gebeurt. Door vroeg te beginnen zorg je dat er een heleboel leed wordt voorkomen.”

Misbruik