Slechts een enkeling overleeft het: Zij verdwenen in de inlaat van een straalvliegtuig

Vorige week stond dit bericht in de kranten: ‘Op de luchthaven van Montgomery in de Amerikaanse staat Alabama is een medewerker van het grondpersoneel overleden nadat hij in de motor van een vliegtuig terechtkwam. Een vliegtuig van American Airlines stond geparkeerd op het vliegdek met één draaiende motor. Door een nog onbekende oorzaak kwam een medewerker hierin terecht. Dit werd hem fataal.’ Dat het niet de eerste keer is dat iemand via de inlaat in de straalmotor van een vliegtuig belandt, kunt u vandaag in Luchtpost lezen.

Het gevaar om een luchtinlaat binnengezogen te worden ligt altijd op de loer. Bij de MiG-29 is het probleem opgelost door beweegbare schuiven voor de inlaten te monteren.

Het gevaar om een luchtinlaat binnengezogen te worden ligt altijd op de loer. Bij de MiG-29 is het probleem opgelost door beweegbare schuiven voor de inlaten te monteren. Foto Gerrit Boxem

Op 14 mei 1956 was Fred E. Higinbotham samen met een collega bezig om een F-86F Sabre-straaljager van de Amerikaanse luchtmacht bij te tanken op een vliegbasis op het Japanse eiland Okinawa. Hun doel was om de straaljager, die even daarvoor was teruggekeerd van een missie, weer zo snel mogelijk vliegklaar te maken voor een volgende missie. Higinbotham’s taak was om een metalen kabel aan het neuswiel van het vliegtuig te bevestigen zodra het toestel tot stilstand was gekomen.

Nieuws

menu