Sinterklaas zorgt voor gezellige drukte in centrum Hoogeveen: ‘Wat zien jullie er allemaal mooi uit!’ 

Aangepaste 'intocht' Sinterklaas in de Hoofdstraat van Hoogeveen. Foto: Andre Weima Fotografie

Hoog bezoek in Hoogeveen. Zaterdagmiddag was het een gezellige drukte in het centrum, waar Sinterklaas en zijn 80 pieten werden ontvangen en toegezongen door honderden kinderen. Veruit de meesten kwamen verkleed en geschminkt naar het feestelijke evenement.

Burgemeester Loohuis heette de goedheiligman en zijn gevolg van harte welkom en sprak zijn blijdschap uit dat het evenement gewoon door kon gaan. De pieten vermaakten het publiek, er werden zakjes pepernoten uitgedeeld, handjes geschud, gezwaaid en vele foto’s gemaakt.

Vanwege de coronamaatregelen had de organisatie, Binnenstad Hoogeveen, bedacht om de bezoekers via een eenrichtingsroute langs de goedheiligman te laten lopen op nieuwe Cascadebrug. Uit de speakers klonken vrolijke sinterklaasliedjes en de malletband van christelijke muziekvereniging Wilhelmina zorgde voor extra vrolijke klanken. Ouders en grootouders hadden hun mobieltjes in de aanslag voor foto’s en filmpjes. Vanaf de feestelijk aangeklede en gedecoreerde Cascadebrug sprak de Sint twee uur lang de kinderen en hun families toe en poseerde voor de vele selfies die er van alle kanten werden gemaakt.

Zwarte piet is lief!

Dicky en Nancy Mulderij uit Hoogeveen zijn met hun kleinkinderen Janice (6) en Owen (4) naar de Hoofdstraat gekomen. Beide kinderen hebben hun pietenmuts opgezet en staan bij de dranghekken te wachten om een glimp van de Sint en zijn pieten op te vangen. Dicky : „We hebben de kinderen verrast door ze mee te nemen. Ze vinden het geweldig! Ze zijn helemaal door het dolle heen! Prachtig dat dit georganiseerd wordt. En met échte Zwarte Pieten!” Janice en haar broertje hebben een zakje pepernoten gekregen van Zwarte Piet. „Die lusten we wel. We vinden het heel leuk en Zwarte Piet is heel lief!”
Even verderop poseert een vrolijk pietje in haar roze outfit en dito strikken in het haar met Levi (6), Chris (9), Tim (7) en Noud (9). Ze zijn allemaal verkleed als zwarte piet en de 3-jarige Jarik heeft zijn sinterklaascape aangetrokken. „Onze mama’s kwamen met het idee om verkleed te komen en dat vonden we allemaal leuk! We gaan vanavond allemaal onze schoen zetten.”
Van alle kanten werd Sinterklaas toegeroepen, vele tekeningen werden hem toegereikt en deelde hij her en der een boksgroet uit. „Wat fijn dat jullie allemaal zijn gekomen”, riep hij de kinderen toe. „En wat zien jullie er allemaal mooi uit”, wijzend naar Wida (4) uit Hoogeveen. „Ik heb mijn zwarte pietenmuts opgezet, want ik vind het heel leuk.” Samen met haar moeder, broer en zus is de 4-jarige naar het centrum gekomen en geniet zichtbaar van het hele spektakel. „Ik ken de liedjes die gespeeld worden van de Sinterklaasfilm, want die hebben we pasgeleden nog gezien.”

Sinterklaas weet echt alles

Tuinpiet heeft intussen zijn grote tuingieter gevuld met zakjes pepernoten om uit te delen en loopt op zijn groene pietenklompen de Cascadebrug op. „Wat is het weer een gezelligheid! Wat een feest! Het is zo mooi om al die blije kinderen weer te zien!”
Sint heeft intussen een kleuter in zijn vizier en roept: „Doe opa Jan de groeten en goed je best doen met zwemles”. Het kind hoort het aan en kijkt met een verbaasde blik naar moeder. „Tja”, zegt ze met haar schouder opgetrokken. ‘Sinterklaas weet echt alles.”
Natascha staat met haar dochter Jazzlynn (5) en zoon Stevano (12) geduldig te wachten. Ze worden vergezeld door vriendin Jessica uit Valthermond. „Helaas is het Jazzlynn niet gelukt om Sinterklaas een handje te geven. Verder vonden we het erg leuk met al die pieten. Mijn vader vond dat ook, die voerde controle uit om toe te zien op de verplichte looprichting.”

Dat het een gezellige drukte was ontging ook de Sint niet. „Ik zie wel duizend kinderen en misschien zijn het er wel tweeduizend of drieduizend!’, roept hij door de microfoon. „Hartelijk dank voor jullie komst, ook de papa’s en de mama’s. En niet vergeten om vanavond jullie schoen te zetten!”

Nieuws

Meest gelezen