Sinterklaas: 'Om de kosten te spreiden kopen wij al vanaf augustus dingen in' | Stelling van de week -reacties

De cadeaus onder de boom worden steeds duurder en meer.

De cadeaus onder de boom worden steeds duurder en meer. Foto: Foto Pixabay

In het liedje Oh kom maar eens kijken, waar kinderen nog tevreden waren met kaatseballen en een pop met vlechten in het haar, zo blijkt dat het geven van steeds grotere en meerdere cadeaus een gewoonte is geworden tijdens het sinterklaasfeest. In 2020 kregen kinderen acht of meer cadeaus tijdens deze feestdag blijkt uit onderzoek van de vastelastenbond.

Hoewel het geven van cadeaus mensen vaak een goed gevoel geeft, geven de meeste gezinnen met kleine kinderen meer geld uit aan sinterklaas dan aan kerst. Zo werd er in 2016 nog rond de 50 euro uitgegeven aan cadeaus voor Sinterklaas, in 2020 zat dat bedrag al rond de 175 euro per gezin. Met grote Legopakketten, Maxspeed racebanen, speellandgoederen, robotbouwpakketten of L.O.L. Surprise! OMG House-poppenhuizen zit je zo aan dat bedrag.

Surprise

Gezinnen met wat oudere kinderen vieren het vaak op een andere manier. Deze gezinnen doen vaak aan het maken van surprises met gedichten. Daardoor wordt het een feest met soms wel de hele familie, vriendengroep of met klasgenoten.

De redactie legde de stelling Het sinterklaasfeest draait bij ons/mij meer om de gezelligheid dan om de grote hoeveelheid cadeaus voor aan de lezers. Daar is bijna iedereen het eens: 92 procent.

Marieke Venema is een van hen. Ze schrijft op Facebook: „Hier gaat het om de gezelligheid. Cadeautjes zijn deels voor de leuk en deels nuttig. In de nuttige categorie ‘zachte pakjes’ zitten bijvoorbeeld sjaals en mutsen of sportkleding. Naarmate de kinderen ouder worden stijgen de kosten per kind. Maar de leukste cadeautjes zijn misschien wel die we met ‘lootjes trekken’ voor elkaar kopen! Een kleinigheidje waar over het algemeen erg goed over nagedacht wordt en waar heel wat voorpret in gaat zitten. Om de kosten te spreiden kopen wij al vanaf augustus dingen in.”

In de uitverkoop

„Veel kleine cadeautjes, een paar zakken vol voor iedereen wat”, vertelt Lucia Dunning. „Ik begin in de uitverkoop al te verzamelen. Mag ook tweedehands, bijvoorbeeld speelgoed. Verder ook ‘nuttige’ zaken, maakt zo’n jutezak mooi vol. Pyjama, sjaals, mutsen, warme truien waren ook altijd een succes toen wij klein waren en onze kinderen klein waren. Dan werd de cadeauzak aardig vol.”

Een van de reageerders wordt een beetje boos. „Wat een onzin! Welk gezin kan nog 175 euro uitgeven aan cadeaus? In Hoogeveen of Coevorden kun je ze op een hand tellen. Dom gelul.”