SchuldHulpMaatje (SHM) Hoogeveen bestaat 10 jaar: Jarige stichting huldigt haar jubilarissen

Bijeenkomst Schuldhulpmaatje in De Vredehorst.

Bijeenkomst Schuldhulpmaatje in De Vredehorst. Foto: Andre Weima Fotografie

SchuldHulpMaatje (SHM) Hoogeveen bestaat 10 jaar, om daar bij stil te staan hield het bestuur van SHM gisteravond een bijeenkomst in de Vredehorst voor genodigden zoals de maatjes, coördinatoren, (oud)bestuursleden, samenwerkingspartners en andere belanghebbenden.

SchuldHulpMaatje is een zelfstandige organisatie die in het leven is geroepen om professionele hulp te bieden aan diegene die dat nodig hebben. Elke dag wordt er door vrijwilligers hard gewerkt om de mensen te voorzien van advies of informatie. Het doel van de hulp is niet alleen het saneren en op orde brengen van huidige schulden. De maatjes ondersteunen ook hulpvragers om doelgericht de financiële problemen weer de baas te worden. Daarbij staat begeleiding centraal.

Het belang en de rol

Dat doen de vrijwilligers dus al 10 jaar. Vele genodigden gaven gehoor aan de uitnodiging van het bestuur en zij werden ontvangen met koffie en gebak. Voorzitter Alex Visscher van SHM opende het programma. Hij vertelde over het belang van de schuldhulp-verlening en de rol die SHM daarin speelt. De samenwerking met andere partners die zich ook inzetten voor de mensen met geldzorgen of serieuze financiële problemen is heel belangrijk zo benadrukte hij. „SHM streeft er naar de zelfredzaamheid van de hulpvrager te bevorderen.”

Hulp bieden doormiddel van maatjes

Daarna vertelde Carla van der Vlist, directeur SHM Nederland, over schuldhulpverlening nu en in de toekomst. Een video over een praktijkgeval in de schuldhulpverlening schetste een beeld van hoe de maatjes hulp bieden in de praktijk. Ook wethouder Jeroen Westendorp van de gemeente Hoogeveen kwam aan het woord. Hij heeft armoedebestrijding in zijn pakket.

Tijdens de bijeenkomst werden ook een tiental maatjes en een coördinator van het eerste uur in het zonnetje gezet door de voorzitter en de wethouder. Zij kregen een eervolle decoratie.