Schuilt er in jou een echte Van Gogh? Kunstroute Hoogeveen geeft volgend jaar meerdere gratis kunstworkshops

Kunstenaars Maaike Schonewille van Thuijl en Geert Oldenbeuving zoeken de ‘nieuwe’ Van Gogh.

Kunstenaars Maaike Schonewille van Thuijl en Geert Oldenbeuving zoeken de ‘nieuwe’ Van Gogh. Foto: André Weima

Hoe zagen de drie verdwenen schilderijen van Vincent van Gogh eruit? Het blijft een mysterie. Kunstenaars Maaike Schonewille van Thuijl en Geert Oldenbeuving grepen deze drie onbekende werken aan voor een bijzonder kunstproject waarbij gezocht wordt naar de ‘nieuwe’ Van Gogh. „We willen mensen stimuleren hun eigen creativiteit aan te spreken.”

Dat de Kunstroute Hoogeveen iets wilde gaan doen in het kader van het Van Goghjaar was al snel duidelijk. „We willen meer bekendheid geven aan onze organisatie en aan alle kunstenaars. Zo’n themajaar rond Van Gogh is daar een uitgelezen kans voor. Afgelopen jaar zijn we al begonnen met ‘Onder weg naar Vincent’. Het Van Goghjaar wordt ook door anderen steeds meer opgepakt. Afgelopen weekend tijdens het Stadslichtfestival zag ik bijvoorbeeld een projectie over Van Gogh terug. Leuk toch?”, vertelt secretaris Maaike van Thuijl van de Kunstroute enthousiast.

Workshop

In 2023 is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh op het station in Hoogeveen aankwam. Het is de aanleiding van een hele reeks van activiteiten van de Hoogeveense organisatie rondom deze kunstenaar. Samen met Oldenbeuving start Van Thuijl begin volgend jaar met het geven van gratis workshops om de creativiteit van Hoogeveners (en ander Drenten) te prikkelen. Zij willen de deelnemers ter zijde staan bij hun eerste stapjes in het kunstenaarsvak.

De planning is om de workshop een keer of tien te geven. „Het gaat om een dagdeel waar we wat uitleggen over de basis van kleuren en kleuren mengen en natuurlijk over Vincent van Gogh. De workshop is bedoeld om mensen op weg te helpen, niet om samen een werk te maken.”

Voor deze workshops is geld aangevraagd uit een speciaal provinciale subsidiepotje voor Van Gogh-activiteiten. „Daarmee kunnen we alle deelnemers op weg helpen met een schildersdoek, een aantal kwasten en een basispakketje verf. En natuurlijk de locatie: het pand van Scala aan de Markt.”

Begraafplaats, aardappels en Sander Breebaart

De inspiratie die het tweetal de deelnemers aanreikt zijn drie werken van Van Gogh waarvan men vermoedt dat deze wel ooit zijn gemaakt, maar nooit gevonden.

Van Gogh, die een erg nauwe band had met zijn boer Theo, schreef over deze drie werken in zijn brieven aan zijn broer. Het gaat om de begraafplaats in Hollandscheveld, een portret van Sander Breebaart en een oude moeder die aardappels schilt. Mogelijk is die laatste een voorloper van het bekende schilderij de Aardappeleters.

Sander Breebaart overleed in 1901. Hij ligt begraven op de Joodse begraafplaats aan de Zuiderweg, zo blijkt uit een publicatie van historicus Albert Metselaar. Een aantal weken zwierf hij met met Vincent door de omgeving van wat nu Nieuwlande is. Oude Sander duwde de kruiwagen met tekenspullen van Vincent.

Niet in de huid van

Deze schilderijen zijn, tot nog toe, nog niet opgedoken. Vermoed wordt dat ze door verbranding of roetaantasting niet meer bestaan. Oldenbeuving, zelf groot fan van de wijze waarop Vincent van Gogh met een paar potloodstrepen iemand zo raak kon neerzetten, is benieuwd hoe mensen nu deze werken interpreteren.

„Het gaat er niet om dat mensen in de ‘huid van’ kruipen. We zijn oprecht opzoek naar de ‘nieuwe Van Gogh’. Het is ook geen verplichte opdracht, creativiteit daar gaat het om. Ook het materiaalgebruik staat helemaal vrij. Het doek, de verf en de kwasten zijn enkel handreikingen. Textiel, collages, glaskunst: alles kan natuurlijk!” Van Thuil verheugt zich: „Ik ben zo benieuwd met wat voor een voorstudies en ideeën mensen komen.”

Opgave

Mensen (vanaf 14 jaar) die het leuk vinden om met dit thema thuis aan de slag te gaan kunnen zich opgeven bij Geert Oldenbeuving via 0528-263748 of info@geertoldenbeuving.nl. Dan krijgen ze een lijst met data waarop de workshop wordt gegeven.

De eerste is 16 januari. Er is plek voor in totaal honderd personen, per workshop tien personen. Dus wie het eerst komt heeft de meeste keuze. In maart is er nog een inloopdag waar iedereen binnen kan open voor advies of met vragen rondom het werk dat zij aan het maken zijn.

Tentoonstellling

Alle werken worden in september tentoongesteld in een grote Vincent van Gogh-expositie. Oldenbeuving vertelt lachend: „Wie weet wordt er een nieuwe Van Gogh gevonden.”