Schrijf een brief met Amnesty International Hoogeveen voor de Thaise Rung, de Chinese Zhan en acht anderen

Panusaya Sithijirawattanakul, voorvrouw van de Thaise democratiebeweging. Foto: Amnesty International

Burgemeester Loohuis van Hoogeveen opent op 11 december om 13.00 uur de schrijfactie Write for Rights van Amnesty International Hoogeveen. Write for Rights is een actie waarbij mensen van over de hele wereld brieven schrijven aan autoriteiten. Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid.

Amnesty International wil dit jaar onder andere opkomen voor Zhang Zhan uit China. Een burgerjournalist die als één van de weinigen verslag deed van de destijds beginnende coronacrisis. Zhan deed verslag over overheidsvertegenwoordigers die in Wuhan andere verslaggevers oppakten en familieleden van corona patiënten lastig vielen. Zhan werd opgepakt en is veroordeeld tot vier jaar cel.

De Thaise Rung leeft ook in een situatie die wat extra aandacht nodig heeft. Rung maakte zich sterk voor gelijkheid, de vrijheid van meningsuiting en de hervorming van de monarchie in Thailand. Ondanks haar inzet lopen er nu verschillende aanklachten tegen haar waarvoor een gevangenisstraf van levenslang kan worden gegeven.

Schrijf een brief, red een leven!

Ook de situatie van de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus (voorheen Wit-Rusland genoemd) is schrijdend. Zalatarou belandde in een demonstratie waaraan hij zelf niet eens meedeed. Zalatarou werd gearresteerd en beschuldigd van het gooit van een molotovcocktail naar de politie. In de gevangenis werd hij erg slecht behandeld. Hij werd geslagen en kreeg elektrische schokken terwijl hij epilepsie heeft. Zalatarou is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

Naast deze drie uitgelichte situaties zijn er nog zeven andere mensen die de hulp van een ieder echt nodig hebben. De brieven geven deze mensen die onterecht zijn beoordeeld veel moed en de autoriteiten, waaraan de brieven zijn gericht, kunnen aansporen op verandering.

Nieuws

menu