Man (27) uit Hoogeveen schiet vanaf keldertrap op indringer met wie hij ruzie had. Advocaat: 'Hij voelde zich in het nauw gedreven'

De politie doet onderzoek na de schietpartij in de woning aan de Ten Oeverstraat.

De politie doet onderzoek na de schietpartij in de woning aan de Ten Oeverstraat. Foto: Persbureau Drenthe

Een 27-jarige Hoogevener die ervan wordt verdacht dat hij in zijn woning op een man heeft geschoten, deed dat om zichzelf te beschermen. Dat zegt zijn advocaat Jessica Versluis.

Volgens Versluis was het ook niet zijn bedoeling gericht op het slachtoffer te schieten, maar om hem af te schrikken. „Mijn cliënt voelde zich in het nauw gedreven.” Dat gebeurde nadat de man op wie hij schoot op 12 februari zijn huis aan de Ten Oeverstraat in het centrum van Hoogeveen was binnengedrongen door de deur in te trappen, vertelde Versluis.

Woensdag was de eerste openbare zitting in de zaak bij de rechtbank in Assen. De 27-jarige verdachte was daar niet bij; hij bleef in zijn cel.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van een poging tot doodslag, door op ongeveer anderhalve meter van het slachtoffer op hem te schieten. Ook verdenkt het OM hem van verboden wapenbezit: het pistool waarmee hij schoot.

Conflict

De verdachte en het slachtoffer hadden een langslepend conflict naar aanleiding van een diefstal, vertelde de officier van justitie. Het slachtoffer kwam op 12 februari naar de woning van de verdachte om verhaal te halen, nadat de 27-jarige Hoogevener zou zijn ingereden op zijn vriendin. „Verdachte appte nog naar iemand: ‘Ik schiet hem neer als hij bij mij aan de deur komt’ en hij schoot dus ook”, zei de officier van justitie.

De verdachte was in zijn kelder toen het latere slachtoffer bovenaan de trap stond en een stepje naar beneden smeet. Hij vreesde volgens zijn advocaat dat de man een vuurwapen bij zich had, omdat hij dat in het verleden ook gehad had. Versluis: „Hij was erg bang en zag zich genoodzaakt om te schieten.”

Dat deed de Hoogevener, terwijl hij op een van de onderste treden van de trap stond en de verdachte een paar treden boven hem. Het slachtoffer kon wegkomen zonder dat hij werd geraakt. Dat dat niet is gebeurd, komt volgens Versluis omdat de verdachte niet de bedoeling had het slachtoffer echt te raken en niet gericht heeft geschoten. Zij vroeg om hem vrij te laten uit voorarrest.

Fraudezaak

De rechtbank vindt de zaak daarvoor te ernstig. Op 1 augustus wordt de strafzaak behandeld, tot die tijd blijft hij in de cel. Ondertussen is de man ook hoofdverdachte in een fraudezaak. Om wat voor zaak dat gaat, wilde het OM woensdag niet zeggen, omdat het onderzoek nog loopt.