Scala Centrum voor de Kunsten splitst zich op in twee organisaties

Scala, Centrum voor de Kunsten, gaat zich opsplitsen.

Scala, Centrum voor de Kunsten, gaat zich opsplitsen. Foto: Kim Stellingwerf

Scala, Centrum voor de Kunsten, gaat zich opsplitsen in twee organisaties. De reden hiervoor is de veranderende subsidierelatie. De vijf gemeenten, waarvoor Scala actief is, willen het subsidiegeld verder gaan inzetten voor het binnenschoolse aanbod en de verbinding tussen cultuur en het sociale domein.

Op 1 januari van het nieuwe jaar splitst Scala in twee organisaties. Het subsidiedeel van Scala gaat verder onder de naam CultuurKLIK en gaat vallen onder Stichting Cultuurzaam. Dit is een samenwerking met Stichting Kunst & Cultuur (K&C) en ICO, partner in Kunst & Cultuur. Het vrijetijdsonderwijs blijft actief onder de naam Scala en gaat onafhankelijk van de subsidie verder met het geven van lessen, cursussen en workshops over kunst en cultuur aan kinderen, jongeren en volwassenen. „Op marktgerichte wijze, wordt het aanbod vormgegeven, zonder subsidiegeld, maar gelukkig wel met de afbouwsituatie”, vertelt Thijs Torreman.

Nieuwe leiding Scala

De leiding van Scala, Centrum voor de Kunsten, komt in handen van zakelijk leider Constance Leppen. Vanaf 1 februari wordt Leppen benoemd en volgt daarmee Thijs Torreman op. Torreman was de afgelopen 2,5 jaar interim directeur van Scala en heeft Scala begeleidt naar de splitsing en de fusie. „De gemeenteraad besloot in 2020 om de bezuiniging op Scala terug te draaien van 100 procent naar 20 procent. Nadat de OZB omhoog ging is er na een lang debat een akkoord gekomen op 16,7 procent. We waren met dit nieuws heel erg blij maar nog steeds opzoek naar een andere oplossing, want de subsidie zou begin 2022 helemaal worden opgezegd”, vertelde Torreman eerder aan de Hoogeveensche Courant. Die oplossing is nu gevonden in de vorm van de splitsing.

Voor inwoners van de vijf werkgebieden verandert er weinig. De lessen, cursussen en workshops; muziek, dans, theater, beeldende kunst en urban arts worden gegeven door de huidige docenten en op dezelfde locaties. De contactpersonen voor de scholen blijven ook hetzelfde.