De 60-jarige wielerromance van Femmy en Huub van Issum: 'Samen de schouders eronder, dat geldt ook voor een huwelijk'

Huub en Femmy van Issum zijn 60 jaar getrouwd. Foto: Andre Weima
„Huub moet die vazen werkelijk overal vandaan halen”, vertelt Femmy met een lach. „Ja echt zo veel bloemen. Het huis staat vol. Het is prachtig. En alle cadeaus, we zijn nog wel dagen bezig om die allemaal goed te bekijken.”
Het feest was geweldig, vertelt Femmy nog nagenietend. „Net een reünie. Er was muziek, we werden verrast met een aubade, we hebben een polonaise gelopen, we kregen een eigen magazine met verhalen, een fietswiel met onze trouwfoto, ach te veel om op te noemen.”
Modesta
Het echtpaar vierde niet alleen zestig jaar liefde, ook zestig jaar Ronde van Drenthe - de wielerwedstrijd die zo’n groot onderdeel uitmaakt van hun leven- werd gevierd. De Ronde van Drenthe ‘gaf’ hen ook hun wielerdochter Modesta Vzesniauskaite, die niet bij de feestelijkheden kon zijn. „Ze is twee weken geleden net bevallen.” Voor Huub en Femmy dus een nieuw ‘kleinkind’. Ze hebben er inmiddels drie.
Jeugd vol wielersport
Dat de wielersport Huub en Femmy bij elkaar bracht is ook niet zo verwonderlijk.
Huub kwam op 20 oktober 1942 in Nuenen ter wereld. Hij ging op 16-jarige leeftijd naar de Koninklijke Marine. Femmy werd in Hoogeveen geboren op 23 april 1940. Zij had een hele fijne jeugd, ook al was het oorlog. Aan de tafel in huize Achterhes is wielerclub De Peddelaars opgericht. Femmy was toen 10 jaar en het wielerleven is haar dus met de paplepel ingegoten. Vader en dochter gingen naar de wedstrijden en moeder Riek zorgde dat wanneer ze terug kwamen er altijd een maaltijd klaar stond, ook voor ‘de jongens van Albert’, zoals de renners werden genoemd.
Vanaf 1960 werd de Ronde van Drenthe georganiseerd en ook daar was de familie Achterhes druk mee. „Chris, de broer van Huub, was wielrenner. Als hij meedeed aan bijvoorbeeld de Ronde van Hoogeveen, sliep hij bij ons. Mijn vader bracht de deelnemende renners bij tal van gezinnen onder. Dat was geen vraag, nee hij deelde dat mee. Die en die slaapt bij jullie. En die renners gingen ook in de kost.” Vol zelfkennis voegt Femmy toe: „Ik heb veel van die trekken van mijn vader.”
Op slag verliefd
Maar toen Chris tijdens een wedstrijd verstek moest laten gaan wegens een blessure, werd dochter Femmy uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de familie van Issum in Brabant. Femmy ging op de uitnodiging in toen ze haar oma toch een keer naar Brabant moest brengen. In dat weekend ontmoette ze Huub, op slag verliefd. Eén blik was genoeg, de twee waren meteen onafscheidelijk. Huub ging na het weekend vervolgens mee naar het noorden en is eigenlijk nooit meer weggegaan.
Belofte
Bij hun huwelijk op 16 april 1963 beloofden ze aan vader Albert dat wanneer hij het niet meer kon, zij de Drentse wielersport zouden voortzetten. Dat hebben ze gedaan, en doen ze nog altijd. De liefde voor de wielersport vraag veel van hen, maar ze genieten ook van de vele contacten in binnen- en buitenland die ze hierdoor hebben opgedaan. En dat was maandag te zien.