RvEC-brugklassen ronden duurzaamheidsproject af met informatiemarkt

Leerlingen presenteerden hun projecten.

Leerlingen presenteerden hun projecten. Foto RvEC

Kleding, vervoer, voeding, energie- en waterverbruik, natuurbeheer en recycling. Dat zijn de thema’s waar brugklassers van de locatie Bentinckspark van het Roelof van Echten College mee bezig zijn geweest. Het project is de afgelopen week afgerond met een informatiemarkt, waar de leerlingen hun bevindingen en oplossingen presenteerden aan veel belangstellenden.

„Tijdens de lessen Nederlands hebben de brugklassers gewerkt aan het project Duurzaamheid”, vertelt docente Ilse Cornelissen. „In groepjes hebben ze uitgezocht wat duurzaamheid betekent en vervolgens is elke groep met één thema op het gebied van duurzaamheid aan de slag gegaan”

Tijdens de lessen hebben de leerlingen geleerd hoe zij een onderzoek kunnen opzetten en uitvoeren. Op basis van dat onderzoek gingen de groepen aan de slag met het ontwikkelen van een ontwerp. Dat resulteerde in een informatiemarkt met inspirerende presentaties over hun bevindingen én oplossingen.

Duurzame oplossingen

„Duurzaamheid is een thema waar veel mensen een mening over hebben”, zei bestuurder Albert Weishaupt tegen de leerlingen bij de opening van de informatiemarkt. „Maar om tot goede duurzame oplossingen te komen, is het belangrijk om onderzoek te doen. Dat hebben jullie gedaan. Vandaag mogen jullie laten zien wat jullie daarvan geleerd hebben en daarmee anderen inspireren.”

Drie dagen lang was de aula van locatie Bentinckspark ’s middags omgetoverd tot marktlocatie. Cornelissen: „Op de informatiemarkt vertelden alle groepen wat voor onderzoek zij hebben uitgevoerd en welke duurzame oplossingen zij hebben bedacht. Ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s waren uitgenodigd om te kijken en te luisteren naar alle mooie eindpresentaties. Ook wethouder Jeroen Westendorp was aanwezig.”

Vegan lunchen en borrelen

De leerlingen verrasten volgens Cornelissen met inspirerende oplossingen. „Eén groep was bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van een app. Deze app maakt het mogelijk om bij producten in een supermarkt duurzamere alternatieven te zien. Zo kun je bewuster boodschappen doen, aldus de leerlingen. Een andere groep bedacht een concept voor een tweedehands winkel met daarbij een soort bar waar je vegan en vegetarisch kunt lunchen en borrelen. Dit concept hebben ze helemaal uitgewerkt in Sims en ook maakten ze een erg mooie, overtuigende folder. Erg leuk om met leerlingen op deze manier met duurzaamheid bezig te zijn.”