Ruben (10) uit Hoogeveen heeft eerste 1000 kilometer op zijn meegroeifiets erop zitten. 'Deze fiets is het lichtje in ons leven'

Esther Keen en haar zoon Ruben op hun aangepaste fiets.

Esther Keen en haar zoon Ruben op hun aangepaste fiets. Foto: Andreé Weima

,,Deze fiets is het lichtje in ons leven.” Esther Keen is dolblij. Precies een jaar geleden startte de Hoogeveense de actie ‘Een fiets voor Ruben’ om een nieuwe ouder-kindertandem te kunnen aanschaffen voor haar nu 10-jarige zoon Ruben, die zowel autisme als een verstandelijke beperking heeft en daardoor niet meer thuis kan wonen.

Het begon met de verkoop van mondkapjes en al snel kwam er financiële steun vanuit verschillende kanten. Het lukte dan ook om in no time de gewenste 9200 euro binnen te halen. In juni kon de bestelde meegroeifiets worden opgehaald in Haarlem. ,,Ik stond met tranen in de ogen in de winkel”, herinnert Esther zich. De speciale fiets werd op vrijdag opgehaald, waarna op zaterdag al gelijk een tocht werd gemaakt. ,,Ruben klom erop alsof het nooit anders was geweest”, vertelt zijn moeder met een lach.

Sindsdien hebben ze al prachtige fietstochten gemaakt. De ene keer een dagtocht, de andere keer een uurtje, net hoe het uitkomt. ,,We zijn zelfs al een keer met de fiets in de trein naar Zwolle gegaan om van daaruit langs de IJssel te rijden. Ruben vond het geweldig. Dat is zo goed bevallen, dat we dat vast vaker gaan doen.” Onlangs werd zelfs al een eerste mijlpaal bereikt: de eerste 1000 kilometers zitten erop.

Dubbel en dwars waard geweest

Esther is dankbaar. ,,Het voelt heel speciaal dat zoveel mensen ons hierbij hebben geholpen. Het is het allemaal dubbel en dwars waard geweest. De fiets rijdt als een zonnetje en Ruben vindt het heerlijk om ermee te fietsen. Hij kan alles mooi zien en ik kan hem weer goed zien. Samen zingen we onderweg vaak liedjes. Ook als het met Ruben wat minder goed gaat, dan geniet hij op de fiets.”

Er ontbreekt nog één ding aan de meegroeifiets: een bagagerek. ,,Daar wilden we niet op wachten. Maar die gaan we in de herfstvakantie alsnog ophalen. Dan is de fiets helemaal compleet. Een ding is zeker: wij zullen nog heel wat kilometers samen afleggen.”