Roelof van Echten College ontvangt eerste toegankelijkheidsstickers van Gehandicaptenplatform Hoogeveen

Gehandicaptenstickers voor Roelof van Echten College.

Gehandicaptenstickers voor Roelof van Echten College. Foto: André Weima

„Een bijzonder gebeuren vanmiddag” zegt Ida Vos van het Gehandicapten Platform Hoogeveen. Zij reikte twee toegankelijkheidsstickers uit aan het Roelof van Echten voor beide locaties, Bentinckspark en Voltastraat. Bestuurder Albert Weishaupt en hoofdconciërge Bertus Benjamins namen de stickers in ontvangst. „Hiermee zijn jullie de eerste scholengemeenschap in Hoogeveen die officieel toegankelijk is verklaard. We hopen dat er veel meer scholen, winkels en openbare gebouwen zullen volgen.”

De school heeft het platform een rondleiding gegeven, een zogenaamde schouw. Vos vervolgt haar verhaal. „Dat is één van onze werkzaamheden. Wij doen dat met onze leden die ervaringsdeskundigen zijn. Denk aan vrijwilligers met rolstoelervaring, rolstoelgebruikers, scootmobielgebruikers, mensen met een visuele beperking of anderzijds. Ook mensen die zich goed kunnen inleven wat er nodig is. Kortom een brede groep. Daarbij gebruiken we ook de landelijke eisen van Toegankelijkheid, zodat we zo zorgvuldig mogelijk zijn in het beoordelen.”

Vlak voor de coronapandemie begon heeft het platform een lijst van aanbevelingen aan de school gegeven en besproken met Benjamins. „Tot onze grote blijheid is op alle fronten gewerkt om de aanbevelingen te realiseren, waardoor de scholen volledig toegankelijk zijn. Het is dan ook met groot plezier dat we de eerste stickers uitreiken op het Roelof van Echten College. Heel mooi omdat toegankelijkheid een vereiste is voor de toekomst (VN verdrag 2016). “

Albert Weishaupt geeft aan dat de school het belangrijk vindt dat alle leerlingen op gelijkwaardige manier naar school kunnen. „De school is voor leerlingen met beperking op gelijke wijze toegankelijk als voor leerlingen zonder beperking. Dit geldt ook voor onze docenten. Dat vinden wij als inclusief werkgever belangrijk.” Ida Vos vult aan. „Niet alleen het gebouw, maar ook de mensen zijn toegankelijk. Ook dat laatste is van groot belang.”

Vos vertelt over een leerling van de school. „Deze leerling was heel blij met de strepen op de traptreden die een steuntje zijn in het gebruik van de trap. En kijk, juist die dingen zijn heel simpel en kosten bijna niets. Ze geven extra vrijheid aan iemand met minder zicht.”