Roelof Koopman uit Elim ontvangt oranje lintje voor inzet bij Samenloop voor Hoop en EHBO-vereniging

Koninklijke Onderscheiding voor Roelof Koopman.

Koninklijke Onderscheiding voor Roelof Koopman. Foto André Weima

Roelof Koopman is woensdagmorgen benoemd als Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Karel Loohuis verraste de Elimiet met een lintje bij hem thuis. Door een motorongeval ligt Koopman op bed.

Roelof Koopman is van 1991 tot 2022 voorzitter bij uitvaartvereniging De Laatste Eer in Elim. Hij leidde hier de vergaderingen en deed de voorbereidingen daarvoor. Bij het Rode Kruis, afdeling Vechtdal-Hardenberg, is hij sinds 1998 medewerker evenementeneerstehulpverlener. Het is een kleine groep van hulpverleners en deze houdt zich met name bezig met EHBO van grote- en kleine evenementen. Daarnaast geeft de groep cursussen op maat, denk hierbij aan EHBO voor scholen en sportverenigingen.

Het Rode Kruis is eerst en vooral een noodhulp organisatie. Roelof heeft ook hieraan zijn steentje bijgedragen. Bij de vele corona gerelateerde inzetten, zoals ondersteuning in zieken- en verpleeghuizen, vaccinatiestraten en bij vervoer van patiënten maar ook bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

EHBO-vereniging

Vanaf 2007 is hij betrokken bij de KNV EHBO-vereniging Hollandscheveld. Sinds 2001 is hij hier voorzitter. In 1999 heeft Roelof zijn diploma hiervoor behaald en heeft zich in 2010 verder ontwikkeld met een certificaat Eerste Hulp bij kinderen. In 2013 voegde hij het certificaat Eerste Hulp bij sportongevallen eraan toe. Sinds 2018 is hij ook gediplomeerd Lotus slachtoffer en vanaf 2019 Lotusmedewerker bij de Lotusvereniging Coevorden. Hij doet aan uitbeelding van bloedingen, fracturen en verbrandingen zodat EHBO’ers realistisch kunnen oefenen.

Roelof is vanaf 2014 werkzaam bij KWF Kankerbestrijding. Hij bekleedt diverse functies zoals wijkhoofd en collectant. Hij regelt alles rondom de collectes zoals het uitdelen van de bussen, het tellen en het storten van het opgehaalde geld.

Samenloop voor Hoop

Als initiatiefnemer en voorzitter van de Samenloop voor Hoop Elim heeft hij zich in 2017 bijzonder verdienstelijk gemaakt voor KWF. Hij heeft mensen opgetrommeld en werd zelf voorzitter, vicevoorzitter, penningmeester en secretaris. Naast het voorzitten en het voorbereiden van vergaderingen van de hoofdcommissie en alle commissies werkte hij ook mee in de uitvoering. Geen vraag was hem te gek. Er volgden vele gesprekken met sponsoren. Verder hielp Roelof mee met het opbouwen van het terrein, de ontvangst van gasten en er werd geld ingezameld.

Na de Samenloop van Hoop Elim is Koopman met familie en vrienden de Samenloop voor Hoop Ameland gaan organiseren. Het parcours was voor hem zwaar maar met behulp van een strandrolstoel heeft hij de hele loop kunnen meemaken.

CS Riders

Sinds 2017 is Koopman vrijwilliger en sinds drie jaar ook blokker voor CS Riders. Bij een melding om een kind te helpen of te ondersteunen reageert CS Riders. In veel gevallen wordt er een zogeheten ride out gehouden. Een groep motorrijders haalt een kind, en het gezin, op van huis en rijden samen routes. Bij zo’n ride out wordt een kind of gezin gekoppeld aan één van de ambassadeurs. Daarnaast zet Roelof zich samen met de road captain en andere blokkers in om de wegen af te zetten en op de achtergrond contact te houden met het gezin.

Koopman is naast al dit bovenstaande al jarenlang actief als lid van Gemeentebelangen, verkeersregelaar bij STEB en is hij presentator van stichting Koopman op pad, een wekelijkse videorubriek in het Drents met onderwerpen uit de gemeente Hoogeveen en omstreken.