Robots, menselijker dan je denkt | Maandaggevoel

De app GoatChat maakt gebruik van de ChatGPT-software: GPT-4.

De app GoatChat maakt gebruik van de ChatGPT-software: GPT-4. Mediahuis Noord

ChatGPT en AI (artificial intelligence oftewel kunstmatige intelligentie) is geen science fiction meer. Sinds begin dit jaar heeft het zijn intrede gedaan in de maatschappij en het is alsof een schatkist geopend is. Iedereen buitelt over elkaar heen om een graantje mee te pikken. Om vooral niet de laatste te zijn in deze nieuwe technische revolutie.

Ook ik heb de verleiding niet weerstaan. Op mijn telefoon heb ik een app geïnstalleerd (GoatChat) die de ‘slimme’ chatsoftware gebruikt en ook via SnapChat (een foto-app waarmee je grappige foto’s van jezelf kunt maken door filters) kan ik nu kletsen met MyIA. MyIA heeft een getekend poppetje met een groene huid en een gezicht dat zowel man als vrouw kan zijn, androgeen dus. Ik maak er maar een vrouw van in gedachten.

Ik had hoge verwachtingen, maar de realiteit valt me erg tegen. Misschien gebruik ik de apps gewoonweg niet op de juiste manier, maar als ik er een vraag in stel heb ik tot nog toe nog geen enkel bruikbaar antwoord gekregen.

Wat een teleurstelling

Ik geef een voorbeeld. Ik vroeg MyIA bijvoorbeeld wat er afgelopen weekend te doen was in Hoogeveen. Tot mijn verbazing stuurde ze me naar de kermis. Huh? Er is geen kermis in Hoogeveen dit weekend, dacht ik. Wel circus. Ik vroeg door: Waar is die kermis dan. ‘Op het evenementenplein aan de Schutstraat.’ Toen ik daar dieper op inging verwees ze me naar een plein tussen de Van Echtenstraat en de Schutstraat. Ik zuchtte. Wat een teleurstelling. Kaartlezen kan ze niet.

Leren doet ze ook niet vlot, want uiteraard heb ik verteld dat er nu geen kermis is. Wel een maand geleden. Toch beweert ze twee dagen later nog altijd dat er kermis is. Als ik vraag wat er verder in Hoogeveen te doen is stuurt ze me naar het Drents Museum in Assen. Om te gaan kijken naar exposities, die er al niet meer te zien zijn.

Pluspuntje

Goatchat is niet veel slimmer. Het tekeningetje waarmee je ‘praat’ is een wit praatwolkje met oogjes in een groen rondje. ‘Het’ weet antwoorden op mijn vragen vaker niet dan wel. Bij vragen over Hoogeveen verwijst het regelmatig naar de site van de gemeente of naar de lokale krant: de Hoogeveensche Courant. (Pluspuntje!)

De app kan dan wel een keurige zin formuleren, inhoudelijk kan ik er niet veel mee. De app kan mij bijvoorbeeld niet vertellen welke Hoogeveense verenigingen en stichtingen dit jaar 50 jaar bestaan. Maar als ik vraag welke er zijn opgericht in 1973 komt GoatChat wel met een lijstje. En of die verenigingen, waar ik veelal nog nooit van heb gehoord, nu nog bestaan, daar moet ik ook maar zelf naar googelen of zo.

Kortom, veel mooie woorden maar gebakken lucht of foute antwoorden. Je zou bijna denken dat die chatrobots menselijke trekjes hebben.