Riekie Benjamins uit Elim is uitgeroepen tot Hoogevener van het Jaar voor haar strijd om het medicijn Kaftrio vergoed te krijgen: 'Als je kind ziek is, doe je dit'

Riekie Benjamins werd op het gemeentehuis door burgemeester Karel Loohuis verrast met haar nieuwe titel: Hoogevener van het Jaar. Rechts op de foto Dina van Linge van de jury die Riekie Benjamins had 'meegelokt' naar het gemeentehuis. Foto: Kim Stellingwerf

Riekie Benjamins uit Elim is maandagmiddag uitgeroepen tot Hoogevener van het Jaar 2021. Dit tot haar grote verbazing.

Met een smoes was ze door juryvoorzitter Dina van Linge naar het gemeentehuis gelokt, waar ze in een zeer klein gezelschap te horen kreeg dat ze de eretitel dubbel en dwars heeft verdiend. Dit voor haar niet aflatende inzet om het veelbelovende medicijn Kaftrio niet alleen voor haar dochter Indie, maar voor alle patiënten met cystic fibrosis (taaislijmziekte) in het basispakket te krijgen.

Vrij uniek

„Tijdens het afgelopen jaar ging er weer veel aandacht naar corona, maar er zijn meer ziektes die aandacht vragen. Met persoonlijke initiatieven wordt er aandacht gevraagd voor gezondheid en verschillende ziektes, variërend van wandel- of fietstochten tot verkoopacties. Maar een inzet om een medicijn vergoed te laten krijgen, is vrij uniek te noemen”, sprak juryvoorzitter Dina van Linge. „Met nimmer aflatende inzet heeft onze Hoogevener van het jaar 2021 al vanaf 2015 aandacht gevraagd voor een verschrikkelijke ziekte die niet alleen haar dochter, maar ook 1500 anderen treft. Taaislijmziekte is een slopende ziekte, maar door het vergoeden van een veelbelovend medicijn wordt de longinhoud van de patiënten vergroot en dit verbetert de kwaliteit van leven. Haar motto is ‘Als je niets doet, weet je zeker dat er niets verandert’ en dat kenmerkt de mentaliteit van vele Hoogeveners, maar dit jaar gaat de toekenning van de Hoogevener van het jaar naar Riekie Benjamins uit Elim.” De bijbehorende bokaal, die een nieuw jasje heeft gekregen, stond voor haar klaar.

Ook burgemeester Karel Loohuis sprak lovende woorden over haar doorzettingsvermogen. ,,We zijn trots op je. Uit eigen ervaring weet ik wat het is als je kind jarenlang ziek is. Terecht dat jij nu in het zonnetje wordt gezet.”

Ongemakkelijk

Zelf leek Riekie zich er ietwat ongemakkelijk bij te voelen. Ze staat overduidelijk niet graag in de spotlights. „Ik vind dit hartstikke mooi hoor, maar ik voel me totaal geen Hoogevener van het Jaar. Als je kind ziek is, doe je dit. Ik vind het daarom niet zo speciaal dat ik daarvoor Hoogevener van het Jaar zou moeten worden”, zegt ze bescheiden. „En ja, ik was bezig om afgelopen december een demonstratie op het Malieveld te organiseren en had daarvoor contact met Kamerleden, dus wellicht heeft dat extra druk gezet”, geeft ze schoorvoetend toe over het behaalde succes.

Vorige week kreeg ze een berichtje van notaris Van Linge met de vraag of ze maandagmiddag naar haar kantoor wilde komen om te praten over een erfenis. ,,Ik heb het hele weekend gedacht: wie zou er zijn overleden?” Het bleek een noodzakelijke smoes om haar naar Hoogeveen te krijgen.

Dochter Indie is, na diverse onderzoeken, vorige week woensdag al begonnen met het nieuwe medicijn Kaftrio. De eerste twee dagen kwam er volgens haar moeder veel slijm los zonder dat ze daar de gebruikelijke oefeningen voor hoefde te doen. Inmiddels heeft ze ontstoken holtes, wat ook een bekende bijwerking zou zijn. ,,Maar ik durf nog niet heel blij te zijn. Het is echt nog afwachten.”

Geïmproviseerd

Vanwege de coronamaatregelen kon de bekendmaking van de Hoogevener van het Jaar opnieuw niet plaatsvinden tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis. Dat betekende dat er wederom geïmproviseerd moest worden. En dus waren alleen juryvoorzitter Dina van Linge, burgemeester Karel Loohuis en fotograaf Kim Stellingwerf aanwezig in de Burgerzaal. Wel nodigde Loohuis de nieuwbakken Hoogevener van het Jaar uit om op 31 januari ook de digitale nieuwjaarsbijeenkomst te bezoeken die gezamenlijk met de ondernemersvereniging wordt gehouden. Tijdens die bijeenkomst wordt de Jong Hoogevener van het Jaar bekendgemaakt.

Het was de 35ste keer dat de titel Hoogevener van het Jaar werd toegekend. Traditiegetrouw is in de afgelopen maanden een oproep gedaan in de Hoogeveensche Courant , en met behulp van Mediahuis Noord, de uitgever van de Hoogeveensche Courant, om inwoners van Hoogeveen hiervoor te nomineren. De jury, naast voorzitter Van Linge bestaande uit Jetze Dam, Ewout Klok, Kim Stellingwerf en Arie Veldman, heeft in een digitale bijeenkomst op 22 december alle aanmeldingen bekeken. Weer bleek dat er veel Hoogeveners opgevallen en daarom genomineerd waren. Alle namen zijn door de jury doorgenomen en besproken. De juryleden hebben als taak te kijken wie opviel het afgelopen jaar en voldeed aan de criteria van de Hoogevener van het jaar. De criteria zijn zoals altijd: de kandidaat heeft op een positieve manier de aandacht op Hoogeveen gevestigd, de kandidaat woont of is afkomstig uit de gemeente Hoogeveen en de kandidaat heeft een goede reputatie en de kandidaat is net een beetje anders (opvallend).

Borrel

Riekie Benjamins voldeed aan alle voorwaarden en mag zich daarom een jaar lang Hoogevener van het Jaar 2021 noemen. Een titel die ze heeft overgenomen van de initiatiefnemers van Horeca Helpt Zorg. Op de vraag of er maandagavond feest gevierd wordt in huize Benjamins, antwoordde ze met een lach: ,,Wie weet drink ik er toch wel een borrel op.”

Nieuws

menu