Resultaten van project Wroeten zijn in juli eindelijk te bewonderen in d’Olde Karke in Echten. Vergeten historische verhalen in een nieuw jasje

Sara Rosman als Clari.

Sara Rosman als Clari. Foto: Marc Ringenier

Hoe kijkt een beeldend kunstenaar naar het mysterie rond de 153 kindergraven in de Bonifatiuskerk in Vries? Hoe wordt het leven van prostituee Clari Lambert uit Hoogeveen vertaalt naar het toneel? En hoe klinkt de commandoactie ‘operatie Amherst’ uit 1945 in een lied?

Verschillende kunstenaars gingen de afgelopen maanden voor het project Wroeten aan de slag met Drentse geschiedenis te vertalen naar het nu. Op 10 juli worden in d’Olde Karke in Echten de resultaten getoond.

Oproep

Eind vorig jaar deden kunstenaar Delia Bremer en Stichting Kunst & Cultuur (K&C) een oproep aan Drentse kunstenaars om een vergeten Drents historisch verhaal te vertalen naar een kunstvorm. Uit alle inzendingen zijn de ideeën van theatermakers Kimberley van Keulen en Sara Rosman, The Serenade Sisters en kunstenaar Gea Koopman geselecteerd voor uitvoering.

Volgens projectleider Delia Bremer zijn de waargebeurde verhalen omgezet in een bijzondere mix van activiteiten. „In een eenakter van Kimberley van Keulen en Sara Rosman worden bezoekers meegenomen naar Herberg Den Clearenberg in Hoogeveen in het jaar 1642, waar het verhaal van gastvrouw en prostituee Clari Lambers zich afspeelt. Een verhaal van een geëmancipeerde vrouw, in een tijd waarin het onmogelijk was jezelf te zijn”, vertelt ze.

Kunstenaar Gea Koopman laat zien hoe zij op zoek ging naar de waarheid rond de kindergraven en een eerbetoon wil brengen aan de kinderen. „En de Serenade Sisters bezingen in Requiem Azem het verhaal van Ibrahim Azem, een Syrische soldaat die in sneuvelde op het Zeijerveld.

Reserveren

Zaterdagavond 10 juli om 19.30 uur en 21.15 uur zijn geïnteresseerden van harte welkom om in d’ Olde Karke in Echten de presentatie mee te maken.

De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht info@delibre.nl