Rense Schonewille: 'Snoeien, snoeien en nog eens snoeien, want we hebben meer dan 80 soorten bomen en struiken op de camping'

Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Rense Schonewille van minicamping Schonewille uit Nieuweroord.

Rense Schonewille van Minicamping Schonewille in Nieuweroord.

Rense Schonewille van Minicamping Schonewille in Nieuweroord. Foto: André Weima Fotografie

Vrijdag 23 juli

Tijdens het snoeien op de camping word ik gebeld. Nicole aan de lijn, of ik misschien wel mijn week met de Hoogeveensche Courant wil delen. Tuurlijk wil ik dat, geen probleem. Fotograaf André komt nog diezelfde middag langs om de foto te maken tussen het snoeien door. We hebben meer dan 80 soorten bomen en struiken op de camping staan. Van heel bijzondere pawpawbomen tot doorsnee plantsoenstruiken. Alles bloeit op andere tijdstippen. De een groeit harder dan de ander en de een neemt dan ook het licht weg van de ander. Dus snoeien is noodzakelijk. Om 17.00 uur ben ik gestopt. Ik heb het snoeisel opgeruimd en door de hakselaar gedaan zodat er compost van gemaakt kan worden voor de moestuin en gebruikt kan worden in de bosschages en onder de struiken op de camping.

Zaterdag 24 juli

Vandaag vroeg opgestaan, om 6.00 uur, om naar mijn werk te gaan, CTP Veldzicht in Balkbrug. Ik moet tot 15.00 uur werken. Samen met mijn vrouwelijke collega heb ik de afdeling bemand en het reilen en zeilen die vroege dienst vormgegeven. Normaliter werk ik niet meer op de afdeling, maar in de vakantieperiode spring ik bij, zodat mijn collega’s ook op vakantie kunnen gaan. Leuk om weer even te proeven aan mijn oude werkomgeving. In de middag, om 15.00 uur, weer naar huis. Nog even langs de computerzaak om een bewakingscamera te kopen. Soms is het handig te weten wie in het donker het terrein oprijdt. Thuis gegeten en een emmer rode kruisbessen geplukt om wijn van te maken. Net zo lang geplukt totdat de regen mij naar huis dwong.

Zondag 25 juli

Om 7.30 uur opgestaan. De dieren gevoerd en de hond uitgelaten. Mijn vrouw nog even geholpen met het broodjes bakken voor de camping. Om 10.00 uur naar het werk in Balkbrug. Rustige werkdag, van 10.00 tot 15.00 uur. Om 15.30 weer thuis. Koffie en visite. Oude gasten die drie jaar geleden bij ons op de camping stonden. Ze hebben de caravan vanwege omstandigheden verkocht, maar we hebben contact gehouden. Ze waren in de buurt, want ze hadden een huisje gehuurd in Westerbork, dus even een kopje koffie. Om 18.00 uur eten en vervolgens onze zoon terugbrengen naar de woonvoorziening. Om 23.00 de hond nog even uitlaten, dat is vaste prik elke dag.

Maandag 26 juli

OR-dag (ondernemingsraad) vandaag. Ik ben de voorzitter van de ondernemingsraad in CTP Veldzicht. Een boeiende baan. Er gebeurt altijd wat. DJI (dienst justitiële inrichtingen) is een enerverend bedrijf. Mensen huisvesten die de maatschappij liever niet naast zich heeft wonen, geeft een dynamiek die nergens mee te vergelijken is. Wet en regelgeving maken het ons vaak niet makkelijk. Maar dat maakt het ook boeiend en uitdagend. Veiligheid voor de werknemers is bijvoorbeeld een vast agendapunt. Na een dag vergaderen naar huis. Daar wachten de druiven, die na de zware regenval van de afgelopen tijd ervoor hebben gezorgd dat de steunstokken hier en daar gebroken zijn. Ze hangen helemaal vol met druiven. Het wordt, als het weer meezit, een goed druivenjaar. De meeste druiven gaan de camping op voor de gasten. In de avonduren nog even op jacht naar slakken. Die vreten echt dit jaar de moestuin op. Ik heb ze in het begin opgezocht en in een emmer gedaan, maar dat was geen doen. Een emmer halfvol naaktslakken en dan? Nu ga ik wat luguberder te werk, ik tik op het lijf met een scherp mes.

Dinsdag 27 juli

Eerst het glas en het oud papier van de camping om 8.00 uur wegbrengen naar de glasbak en de verzamelplaats voor oud papier. Daarna snoeien. Juli is de maand waarin we alles op de camping moeten snoeien. Alle hagen zodat ze nog voor de winter weer een eerste aanzet kunnen vormen. Eerst het pad vanaf de Trambaan naar de camping en ons woonhuis. Daarna alle camperplaatsen aan de achterkant snoeien. De hele morgen en middag ben ik druk bezig en vervolgens gaat al het snoeisel weer in de hakselaar. Nog even in de kas water geven. De komkommers slurpen water, evenals de tomaten. Om 16.00 uur naar de groothandel in Emmen, de afbakbroodjes op de camping raken op. Om 21.00 uur gestopt en heerlijk in bad. De dag zit er weer op. Nog even een pilsje en morgen weer aan de slag op de camping. Ik heb twee dagen vrij.

Woensdag 28 juli

Vanmorgen was het de bedoeling dat we tegels zouden krijgen van de buurman. Die wilde hij graag kwijt. Met een kraan zou het gebeuren, maar die bleef bij de eerste poging met de giek in de boom naast ons huis vastzitten. Consternatie dus. De klus naderhand geklaard met een kleine shovel. Nu heb ik weer duizend betontegels om caravanplaatsen te verharden. Vervolgens de sloot naast de moestuin schoongemaakt zodat de slakken die de moestuin leegvreten geen onderkomen meer hebben. In de middag weer snoeien op de camping. Eigenlijk een gewone drukke week met van alles en nog wat. We zitten niet stil.