René Karst is trots op zijn nieuwe EP Tevreden en Tequila.

René Karst duikt in Nedercountry met nieuwe mini-EP Tevreden en Tequila: 'Ik ben op een goede manier vergiftigd met country'

René Karst is trots op zijn nieuwe EP Tevreden en Tequila. Foto: Josine Mato

Nedercountry. Het muziekgenre bestond nog niet, maar nu René Karst de mini-EP Tevreden en Tequila heeft gemaakt met daarop Nederlandstalige countrynummers wel. De Hoogeveense zanger en artiest laat hiermee een totaal andere kant van zichzelf zien. ,,Toen ik bij mijn platenmaatschappij aankwam met de ballad Wat als, werd ik wel even vreemd aangekeken. Mensen kennen mij echt van de feestmuziek, maar hiermee laat ik mijn veelzijdigheid zien.”

De single Kolen op het vuur lanceerde Karst ongeveer twee weken geleden. Een echt zomers nummer die, zoals de titel al doet vermoeden, gaat over barbecueën.

,,Er komen bijna alleen maar positieve reacties binnen op het nummer. Veel meer dan op Atje of De Kist. Ik ben dol op country en dit muziekgenre werd ook altijd gedraaid thuis. Daar ben ik mijn ouders nog steeds dankbaar voor. Wat we zoal draaiden? Denk aan Don Williams, Kenny Rogers en Waylon Jennings. Daar ben ik echt op een goede manier mee vergiftigd. Country is echte plattelandsmuziek. Dat noemen we hier volksmuziek. Er zitten echt verhalen in en die mis ik wel eens in de popmuziek.”

Geen nieuw feestalbum

Vorig jaar was het natuurlijk plots afgelopen met optreden in cafés, feesttenten en festivals.

,,De horeca is zwaar getroffen, maar ook mijn branche mag al heel lang niet meer aan het werk. Een nieuw feestalbum uitbrengen kan natuurlijk, maar waar wil je dat laten horen? Daarom heb ik iets gedaan waar het publiek mee aan het denken wordt gezet. Velen zullen denken als ze de countrynummers horen: goh, dit ken ik niet van René. Maar René kent het genre heel goed”, vertelt hij lachend.

Karst vond het heerlijk om de afgelopen maanden bezig te zijn met nieuwe muziek. Muziek die hij schreef met Jan Tekstra, die ook nummers schrijft voor onder anderen Marco Borsato, Maan, De Kast en Tabitha.

,,Ik zit een paar dagen per week in Hilversum, ik heb een ruimte in de Wisseloord Studio’s en Jan ook. We kwamen elkaar al vaak tegen en waren dan vaak aan het praten over country, een genre waar hij ook dol op is. We hebben een goede countryklik. We waren een middag vrij en zijn samen gaan schrijven. Ik liet het aan de mensen van mijn platenmaatschappij horen en die waren enthousiast. Daarna zijn we een band gaan samenstellen. Fokke de Jong en Roel Spanjers, de drummer en toetsenist van Normaal spelen op de EP mee, net als Hein Offermans, de bassist van Guus Meeuwis, gitarist Martijn van Agt van Ilse DeLange en saxofonist en violist Hubert Heeringa. Een goede band die ik samen met Jan heb samengesteld.”

Eigen liveband

Karst is druk bezig met het samenstellen van een eigen liveband, waarmee hij hopelijk dit jaar op vele festivals gaat spelen.

,,Er is niks mooier dan live je publiek te kunnen bespelen. Niet dat met een bandje het niet fijn is, maar je houdt er toch rekening mee dat je niet nog een keer het refrein kan zingen als het publiek enthousiast is. Ik ben ook gewend om met muziekinstrumenten op het podium te spelen. Toen ik met mijn moeder optrad, bestond onze band uit twee keer zang en twee keer gitaar. Het is heerlijk om tussen de nummers door verhalen te vertellen over je liedjes. Je hebt zoveel meer muziekrijkdom in liveoptredens met band.”

De boekingen stromen binnen en die worden allemaal afgehandeld door het management van Karst. ,,En dan is het nog maar de vraag of dat wegens corona door kan gaan. Ik hoop het. En zo niet, dan heb ik met deze EP in ieder geval een lichtpuntje gecreëerd voor mijzelf.”

Documentaire op YouTube

Ook is er naast de drieluik documentaire die De Telegraaf maakte, een korte docu verschenen over het nieuwe album van Karst. ,,Hierin vertel ik van alles over de liedjes, want elk liedje op de EP heeft een verhaal.”

Bekijk de documentaire: