Reizende expositie over 'Molukkers in Nederland' komt naar Hoogeveen: De eerste generatie kwam in 1951 in Nederland

De reizende tentoonstelling 'Molukkers in Nederland' wordt opgebouwd.

De reizende tentoonstelling 'Molukkers in Nederland' wordt opgebouwd. Foto Media Luna

Het is zeventig jaar geleden dat een grote groep Molukkers, via schepen over zee, in Nederland aankwam. Ter gelegenheid van deze zeventig jaar Molukse geschiedenis is de ‘Reizende Expositie Molukkers in Nederland’ vervaardigd. De gemeente heeft mede mogelijk gemaakt dat deze expositie ook in Hoogeveen komt.

Naast de expositie is er aandacht voor het feit dat het zestig jaar geleden is dat de Molukse wijk in Hoogeveen is ontstaan. De expositie doet meerdere plaatsen in het land aan, daar waar een grote Molukse gemeenschap woont. Vanaf de officiële opening, op 31 maart, is de expositie twee weken te bezichtigen in speciale containers die staan opgesteld op het plein voor De Tamboer.

Inspiratie voor nieuwe generaties

Er is op dit moment veel landelijke aandacht voor de Molukse geschiedenis. De interactieve tentoonstelling bestaat uit zes zeecontainers. De eerste generatie kwam in 1951 in Nederland aan en het verhaal dient als een inspiratie voor de nieuwe generaties. Niet alleen de Molukse generaties maar ook die van andere bevolkingsgroepen die worstelen met hun plek in de samenleving.

De ochtenden zijn gereserveerd voor basis- en middelbare scholen. Voor het publiek is de tentoonstelling geopend van maandag tot en met vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De containers zijn gratis toegankelijk.