Reis vanaf Zuid-Afrika kan eindelijk beginnen. 'Je moet een heel eind omrijden om überhaupt de rivier over te kunnen steken'

Maarten Molenberg en Jessica Gelderman zijn twee weken geleden aangekomen in Zuid-Afrika. Vanaf hier gaan de inwoners van respectievelijk Hoogeveen en Balkbrug de reis, die zij in eerste instantie vanuit Nederland zouden maken maar die in Marokko door alle beperkende coronamaatregelen stokte, verder afleggen. Na een tussenstop te hebben gehad in Nederland gaan de twee nu met hun motoren vanuit Zuid-Afrika terug naar Nederland.

Uitzicht over Kaapstad en de Tafelberg.

Uitzicht over Kaapstad en de Tafelberg. Foto: Maarten Molenberg en Jessica Gelderman

Op 1 september landde het vliegtuig met daarin Maarten Molenberg en Jessica Gelderman in Kaapstad, Zuid-Afrika. De reis die zij oorspronkelijk vanuit Nederland tot aan Zuid-Afrika zouden rijden kon deels niet doorgaan. Ze kwamen tot Marokko, maar zijn vervolgens per motor weer terug naar Nederland gereisd. Een paar maanden geleden besloten zij hun motoren vanuit Nederland te verschepen naar Kaapstad om de reis andersom alsnog te voltooien.

De motoren zouden 1 september arriveren in in de haven van Kaapstad maar omdat er geen plek was om aan te meren bleef de container met daarin hun voertuigen twee dagen langer op de boot. Molenberg en Gelderman verbleven in de tussentijd op de camping van de Brit Duncan, die ook hun motoren heeft verscheept vanaf Rotterdam naar Kaapstad. Deze camping ligt net iets buiten Kaapstad. „Duncan is zelf ook een reiziger en hij regelt al jaren vervoer tussen Rotterdam en Kaapstad. Er komen wel meer reizigers hier naartoe en hij zorgt ervoor dat hun auto of motor ook deze kant op komt”, vertelt Molenberg.

Tekst gaat verder onder de foto.

Gelderman en Molenberg waren de eerste reizigers sinds de coronacrisis die bij Duncan op de camping verbleven. „Het is een hele andere cultuur, bij elke kleine mijlpaal of gebeurtenis wordt er gebarbecued”, lacht Gelderman. „Elk appartement, huis of kampeerplek heeft een barbecue staan. Ze noemen het hier in Zuid-Afrika: braai, wat staat voor het traditionele Afrikaanse barbecueën.” Ook toen de motoren van het stel na twee dagen aankwamen op de camping was het reden voor een groot braaifestijn. „Het was een apart gevoel. We hebben onze motoren een paar maanden geleden op de boot gezet en om ze dan nu hier in Zuid-Afrika weer te zien voelt goed”, vertelt Gelderman. Een wens van de twee was om naar Kaap de Goede Hoop te rijden met de motor en toevallig lag dit maar een paar kilometer van de camping af. „Dit was een mooi vervolg van onze reis. We wilden altijd nog naar Kaap de Goede Hoop en dat was hier niet zo ver vandaan, een rondje om de kerk eigenlijk.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Pontje over de rivier

De reis werd na een week vervolgd naar het noorden van Afrika. Molenberg: „We hebben onze tent en tassen op de motor gezadeld en zijn op pad gegaan.” Ze kwamen veel rivieren tegen tijdens hun reis, maar zo’n rivier oversteken is nog niet zo makkelijk als in Nederland. Gelderman: „Je moet een heel eind omrijden om überhaupt het water over te kunnen steken. We wilden eigenlijk één specifieke rivier sowieso oversteken en dat was een rivier waar een pontje overheen gaat. Dit pontje is een toeristische trekpleister in Afrika en werd vroeger aangedreven door mankracht. Maar toen we er aankwamen vertelden de mannen die de pont bedienden dat er een motortje op was gezet zodat het niet meer met de hand hoefde. Dat was wel even jammer”.

Tekst gaat verder onder de foto.

Route 62 en Ronnies sex shop

Molenberg en Gelderman namen Route 62, vergelijkbaar met Route 66 in Amerika, na de oversteek over de rivier. „We hadden van andere reizigers gehoord dat er een leuk eettentje aan deze route zat en dat wilden we natuurlijk wel uitproberen”, vertelt Molenberg. Het restaurant dat ze graag wilden uitproberen was Ronnies sex shop. „Ik snap best dat mensen de link met lunchen niet snappen, maar het is niet zoals het lijkt. Het is gewoon een restaurant waar je kan eten. De naam is tot stand gekomen omdat vrienden van Ronnie het woord sex tussen de woorden Ronnies en shop hebben geverfd.” Door deze streek is dit eettentje één van de bekendste eettentjes in Afrika geworden.

Tekst gaat verder onder de foto.

‘Die Hell’

De reis ging verder naar een kloof met de naam: Die Hell. Aan het begin van de kloof staat een bord met daarop de tekst ‘Dangerous Route, Use at own risk’ . Het is een geliefde weg bij avontuurlijke motorrijders. „We zijn de kloof ingereden en het was inderdaad wel een wat moeilijker pad om te rijden. Je komt over rivierbeddingen heen, langs steile afgronden en het is uren van enige beschaving af”, zegt Gelderman. „Er leeft zelfs een kleine community achter in de kloof. Ze zijn helemaal afgeschermd van de buitenwereld en je bevindt je er echt in the middle of nowhere .”

Tekst gaat verder onder de foto.

De reis van Maarten Molenberg en Jessica Gelderman gaat nu verder richting het noorden van Afrika.