Rechter zet topschakers onder wie Lucas van Foreest uit Groningen schaakmat. Coronatoegangsbewijs is verplicht tijdens NK in Hoogeveen

Lucas van Foreest. Foto: Cor Salverius

De zes Nederlandse topschakers die een kort geding hadden aangespannen tegen de Nederlandse schaakbond en de gemeente Hoogeveen zijn door de voorzieningenrechter in het ongelijk gesteld.

Ze moeten daarom een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Het toernooi in Hoogeveen begint vrijdag.

Regerend kampioen Lucas van Foreest uit Groningen behoorde tot de eisers.

De gemeente Hoogeveen heeft het NK schaken voor mannen en vrouwen als ’evenement’ aangemerkt. Daardoor hebben alle deelnemers een geldige QR-code nodig en kan de verplichting ontstaan om zich dagelijks te laten testen op het coronavirus. Volgens het zestal is dat niet noodzakelijk en bovendien vinden de schakers dat de verplichting ten koste gaat van hun prestaties.

„De voorzieningenrechter oordeelt dat het schaaktoernooi van dusdanig hoog niveau is dat het hier niet om een amateursporttoernooi gaat. De huidige regelgeving laat niet toe dat wedstrijden als deze worden georganiseerd zonder dat de deelnemers beschikken over een coronatoegangsbewijs. Een gemeente is bij uitstek gehouden deze regelgeving na te leven. Zij is immers het bevoegd gezag dat moet toezien op naleving van deze regelgeving”, staat in een schriftelijke verklaring.

Belangen

„De voorzieningenrechter is verder van oordeel dat de schaakbond het toernooi, dat al lang in voorbereiding is, niet op het laatste moment ergens anders hoeft te organiseren. Van de bond kan niet worden verlangd dat ze de belangen van een handvol schakers stelt boven de belangen van de schaakbond en de andere deelnemers.”

De KNSB heeft de schakers begin augustus uitgenodigd voor deelname aan het Nederlands kampioenschap, dat zal plaatsvinden van vrijdag tot zaterdag 23 oktober op een etage in het gemeentehuis van Hoogeveen. De gemeente Hoogeveen heeft besloten om een coronatoegangsbewijs verplicht te stellen voor de 32 deelnemers van het schaaktoernooi.

Van Foreest

Een andere speellocatie voor het toernooi werd geopperd als een mogelijkheid om de coronapas te laten vervallen, maar de schaakbond zag dat niet meer gebeuren. „Het is een NK, daar komt organisatorisch veel bij kijken”, zei advocaat Lex de Jager.

De andere vijf schakers die het kort geding hadden aangespannen zijn oud-kampioen Sergey Tiviakov, Sipke Ernst, Migchiel de Jong, Ivo Maris en Machteld van Foreest, de zus van Lucas.

‘Geen commentaar’

Lucas van Foreest (20) liet eerder deze week optekenen dat hij zijn titel niet gaat verdedigden als het coronatoegangsbewijs van toepassing zou blijven.

Woensdagavond wilde Van Foreest, op advies van zijn advocaat, geen commentaar geven.

Nieuws

menu