Rechtbank blijft erbij: veroordeelde crimineel uit Hollandscheveld moet 5 ton betalen

,,Ik ga dit nooit bij elkaar krijgen. In geen twintig jaar en ook daarna niet.” André B. - oud-inwoner van Hollandscheveld – deed nog zo zijn best de rechtbank in Assen ervan te overtuigen dat hij echt geen 500.000 euro kan betalen, maar zijn poging blijkt mislukt. De rechtbank gaat het bedrag niet matigen.

De rechtbank in Assen.

De rechtbank in Assen. Foto: DVHN

De 55-jarige B. werd acht jaar geleden in hoger beroep veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf voor handel in hennep en illegaal vuurwerk. Dat deed hij samen met onder meer zijn kameraad, toenmalig snackbar- en growshop-eigenaar Mans T., die 22 maanden cel kreeg.

Behalve de straf werd B. veroordeeld tot het afdragen van zijn criminele winst aan de staat: ruim 500.000 euro. Dat geld heeft hij niet, houdt de voormalige visboer uit Hollandscheveld vol. Inmiddels heeft hij een betalingsregeling getroffen met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), vertelde hij onlangs in de rechtbank. Omdat hij naar Spanje is geëmigreerd, stond hij de drie rechters en de officier van justitie telefonisch te woord.

Werkloos door corona

Het CJIB, dat het geld int, krijgt 50 euro per maand van B. Aanvankelijk was dat bedrag hoger, maar dat kan hij naar eigen zeggen niet meer opbrengen. Hij had een baan in de horeca in Torremolinos, maar door de coronapandemie werd hij werkloos en WW krijgt hij niet. Een nieuwe fulltime baan vinden, lukt niet, zei hij tegen de rechters.

Hij heeft een bedrijfje opgericht in de verkoop van WiFi-kaarten aan toeristen, maar dat levert hem maar twaalf uur per week werk op en geen dikke boterham, omdat er veel minder toeristen zijn dan voor de coronapandemie. ,,En van de omzet moet ik ook de huur betalen.”

De rechters zagen in zijn boekhouding dat hij maandelijks onder meer 450 euro uitgeeft aan telefoonkosten en dat hij een contante stortingen van 1000 euro en meer heeft ontvangen. Kosten voor en inkomsten uit zijn bedrijf, verklaarde B.

De rechters moesten hem op zijn woord geloven, omdat hij geen officiële stukken had om dat te onderbouwen. Hij had wel wat informatie aangeleverd, maar die was in het Spaans en de vertaling ontbrak.

Steeds geïrriteerder

Het CJIB wil eigenlijk dat B. meer gaat betalen. Het maandbedrag zou volgens hem in juni weer worden opgeschroefd naar 250 euro, maar dat heeft hij weten te voorkomen. Hij vroeg de rechters de zogenoemde ontnemingsvordering van 500.000 euro te verlagen, zodat hij niet zijn hele leven blijft afbetalen. Maar door hun kritische vragen en opmerkingen raakte hij hoorbaar steeds geïrriteerder.

Als hij niet zijn maandelijkse termijnen aan het CJIB betaalt, kan hij opgepakt worden als hij voet op Nederlandse bodem zet. Justitie kan hem dan gijzelen, een drukmiddel waarbij wanbetalers in de cel komen, maar daarmee wordt het bedrag niet lager.

,,Nou, dan kom ik wel nooit meer naar Nederland”, brieste de oud-inwoner van Hollandscheveld aan het einde van de zitting. ,,Ik ben er zó klaar mee. Soms wilde ik dat ik een knopje had waarmee Nederland kon wegdrukken.”

B. liet zich niet bijstaan door een advocaat en zijn telefonische pleidooi heeft de rechtbank niet overtuigd, blijkt uit vonnis: ,,Gelet op de informatie die hij heeft verstrekt, ziet de rechtbank geen aanleiding om te komen tot vermindering van het bedrag.”