RSG Wolfsbos start schooljaar met eigen locatie voor ISK-leerlingen

ISK-leerlingen die les volgen bij RSG Wolfsbos. Foto: Ronald Zijlstra Fotografie

Sinds een paar maanden worden er in de regio Hoogeveen Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De scholen voor voortgezet onderwijs organiseren samen met de gemeente het onderwijs voor leerlingen uit de Oekraïne. ‘Een hele uitdaging en helemaal omdat het lastig is in te schatten hoeveel leerlingen er komen’, stelt RSG Wolfsbos.

De scholen hebben te maken met diverse organisatorische vraagstukken. Zijn er voldoende docenten, onderwijsassistenten en/of vrijwilligers beschikbaar en zijn er genoeg lokalen? Welk lesmateriaal sluit goed aan en wat is handig qua rooster?

Harma Graveland, teamleider van de Internationale Schakelklas (ISK) bij RSG Wolfsbos is samen met haar collega’s de uitdaging aangegaan. Zo telde de ISK in mei nog zestig leerlingen, waarvan vijf uit Oekraïne. In juli waren er vijftien leerlingen uit Oekraïne en inmiddels zijn er 25 leerlingen uit dit land ingeschreven. Daarnaast groeit ook het aantal AZC-leerlingen.

Harma Graveland licht toe: „Door de groei van het aantal ISK-leerlingen hebben we sinds het begin van dit schooljaar een eigen locatie voor de ISK op het terrein van RSG Wolfsbos. Ontzettend fijn om de leerlingen de rust en de ruimte te bieden in een veilige omgeving. Veronika is de eerste ISK-leerling uit Oekraïne. Ze is 15 jaar, komt uit Kiev en spreekt uitstekend Engels. We zijn heel blij met Veronika, ze is een slimme en sociale meid. Doordat ze de Engelse taal goed beheerst, is ze ook van grote hulp bij de intakegesprekken van de andere leerlingen uit Oekraïne. Deze leerlingen komen uit onder andere Donesk, Makeevka, Odessa, Marioepol en Charkov.”

Onderwijs op maat

Volgens Graveland lukt het om op RSG Wolfsbos te voldoen aan de wensen van de leerlingen en hen volledig onderwijs op maat te geven. „Een aantal leerlingen uit Oekraïne volgt naast de lessen bij de ISK ook nog online lessen met hun eigen school in Oekraïne. Voor die online lessen hebben we extra ruimte en begeleiding beschikbaar. Dat werkt goed en daar zijn we blij mee. We zien de leerlingen vooral genieten als ze de lessen in de ISK-klassen volgen. Met name de vakken beeldende vorming, gym en koken zijn populair. Verder zijn de leerlingen vriendelijk naar de docenten en integreren ze goed met de ISK-leerlingen uit andere landen. Onzeker is hoeveel leerlingen er nog zullen komen, maar de verwachting is dat het aantal de komende periode zeker zal toenemen. Al met al een hele uitdaging, maar dat gaat zeker lukken”.

Belangstellenden die een kijkje willen nemen op de ISK-locatie van RSG Wolfsbos zijn van harte welkom tijdens de Open Dag op vrijdag 7 oktober tussen 16.00 en 21.00 uur.

Nieuws

menu